Bebisars munnar tejpades igen

Anställda på ett barnsjukhus i miljonstaden Jekaterinburg i Ural i Ryssland riskerar åtal för en ovanligt grym behandling av spädbarn. Sjuka och föräldralösa bebisar fick sina munnar igentejpade.

Det som hänt på Barnsjukhus 15 i Jekaterinburg har upprört hela Ryssland. Avslöjanden av barnavdelningens grymma behandling av värnlösa, sjuka spädbarn gjordes av en mamma, som själv låg inne med sitt sjuka barn. Hon hörde konstiga ljud från en avdelning där barn under ett år låg. Sjuka barn som övergivits eller saknade föräldrar.

Smygfilmade barn med mobiltelefon
När mamman, Jelena Kuritsina, kikade in i salen såg hon en liten pojke i en spjälsäng som gnällde tyst. Hans mun var igentejpad. När hon frågade en sköterska om varför blev hon bryskt avvisad och tillsagd att sköta sitt. Men Jelena nöjde sig inte med det utan filmade i smyg pojken med sin mobiltelefon. Sen gick hon till media.

Tidningar skrev och i radio försökte chefsläkaren försvara agerandet med att barnen annars skulle spotta ut sin medicin. Och en barnläkare sa att sjuksköterskorna hade hand om för många barn, 20 eller 25, därför kunde de inte övervaka dem alla.

Likgiltighet inför föräldralösa barn
Nu har sköterskan stängts av från jobbet och ledningen för sjukhuset riskerar åtal. En del av förklaringen till likgiltigheten inför barnen är att de är föräldralösa eller kommer från barnhem.

Så många som en miljon ryska barn bor på barnhem, få ryssar vill adoptera dem. De ser dem som sämre materia, eftersom deras föräldrar övergivit dem eller själva var utslagna.

Maria Persson Löfgren, Irkutsk
maria.persson_lofgren@sr.se