UD bekräftar svenska pass i Somalia

Två pass tillhörande svenska medborgare har hittats i Somalia på en plats som bombades av USA för tre veckor sen. Det kan vara ytterligare ett tecken på att svenskar har stridit på islamisternas sida, och kanske även stupat i striderna.

– Förra veckan fick vi uppgifter från USA att två svenska pass hade hittats av etiopiska trupper, säger Nina Ersmann på UD.

I veckan sa en talesman för den somaliska regeringen till Ekot att det har funnits svenskar bland de stridande i inbördeskriget. Talesmannen sa att svenskar även ska ha dött i striderna mellan islamistmilisen och regeringstrupperna understödda av Etiopien.

Somalia vill utreda frågan noggrant innan den svenska regeringen får alla uppgifterna.

Nu är det den amerikanska ambassaden i Stockholm som informerat svenska UD om fyndet av två svenska pass i ett sönderbombat område i Somalia. Fyndet förstärker uppgifterna om stridande svenskar. De svenska passen, som tillhör två män, ska nu vara i händerna på den etiopiska armén som hittade dem.

– I det ena fallet har man kunnat hitta anhöriga i Sverige och underrättat dem. I det andra fallet har man inte kunnat hitta någon anhörig i Sverige.

Ni tolkar inte de här uppgifterna om de upphittade passen som en bekräftelse på att svenskar har deltagit i striderna?

– Läget är fortfarande så att vi inte har några bekräftade uppgifter på om svenskar ska ha gripits eller dödats i Somalia. Alla uppgifter är fortfarande väldigt osäkra och vi arbetar naturligtvis på att försöka få fram fakta, säger Nina Ersmann på UD.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se