Krisen ledde till en modernare drottning

På fredag är det Sverigepremiär för filmen The Queen med Helen Mirren i huvudrollen. Filmen handlar om de dramatiska händelserna den första septemberveckan 1997 efter prinsessan Dianas död, och skildrar premiärministern Tony Blairs försök att rädda den brittiska monarkin från folkets vrede.

Det spontana utbrottet av folkliga känslor som följde på chockbeskedet om Dianas död var utan like i nutida brittisk historia, och filmens inklippta dokumentära bilder av den ocean av blommor som hindrade infarten till Buckingham Palace är en stark påminnelse om massrörelsen som snabbt blev ett hot mot den brittiska monarkins ställning.

Ung premiärminister fann sig snabbt
Den nyblivne premiärministern Tony Blair fångade upp stämningarna och gick ut i tv med ett gripande tal där han kallade Diana för ”The People’s Princess” och tolkade vad folkmassorna kände.

Samtidigt stannade den kungliga familjen kvar i sitt semesterslott i Skottland och gjorde inga som helst uttalanden. Allteftersom timmarna gick och monarken behöll sin tystnad vändes massornas sorg över Dianas död till vrede mot ett kungahus som hade behandlat henne illa både som levande och död.

Dianas död växte till konstitutionell kris
Drottningens tystnad sågs som en fientlig handling och premiärminister Tony Blair uppfattade blixtsnabbt att Storbritannien stod inför en konstitutionell kris. Filmen skildrar de dagar när den unge premiärministern per telefon försökte övertyga den då 71-åriga monarken om att hon levde i en ny värld. Folket väntade sig känslor i stället för upphöjt lugn och självbehärskning från drottningen.

Till slut blev de antirojalistiska stämningarna så starka att Drottning Elisabeth förstod att hon måste följa Tony Blairs råd. Hon återvände till London och gjorde en promenad bland den gråtande folkmassan, hon framträdde i tv med ett tal till Dianas minne och hon lät hovet gå med på en statsbegravning.

Nära samarbete mellan Blair och drottningen
Något slags band knöts de dagarna mellan den yngste premiärministern i Storbritanniens historia och en drottning som steg upp på tronen när han var ett litet barn. När Tony Blair senare samma höst 1997 höll ett tal till drottningen och prins Philip i samband med deras guldbröllop var det något av en kärleksförklaring både till Elisabeth II och till monarkin.

Kanske kan de varma känslorna för monarken överraska hos en Labourledare som Tony Blair, men det sägs att drottning Elisabeth under alla år har haft ett gott förhållande till sina premiärministrar från Labourpartiet. James Callaghan till exempel glömde aldrig hur drottningen plockade en knapphålsblomma åt honom när de promenerade i parken vid Buckingham Palace. Kanske är slutscenen i filmen The Queen en påminnelse om den episoden, när drottningen och Blair går ut i parken tillsammans.

Drottningen har regerat med tio premiärministrar
Tony Blair är drottning Elisabeths tionde premiärminister. Den förste var Winston Churchill och förhållandet mellan monarken och landets premiärministrar är den mest bestående av relationer i brittisk politik. En gång i veckan beger sig premiärministern till Buckingham Palace för en audiens hos drottningen, där de båda samtalar om dagens frågor. Det anmärkningsvärda är att under alla år har ingen överskridit konvenansregeln som bestämmer att det som sägs i salongen stannar mellan de båda.


Diskretion och distans är fortfarande det som utmärker drottningens förhållande till omgivningen. Krisen efter Dianas död ledde inte till att Elisabeth II ändrade sig och blev folkligare. Men genom att hon reagerade på Tony Blairs ingripande lyckades hon i sista stund behålla den respekt som en stor majoritet av britterna hyser för drottningen personligen vad de än tycker om den kungliga familjens övriga medlemmar.

Titti Nylander var tidigare SR:s Londonkorrespondent.
titti.nylander@sr.se