Domen mot 16-åringen väcker debatt

Domen efter det uppmärksammade mordet på en 47-årig man i Fittja i höstas har väckt debatt. En av de fyra åtalade pojkarna dömdes till sex månaders sluten ungdomsvård för dråp. Det är en ovanligt kort strafflängd men relevant, enligt Sven Granath som forskar kring påföljder för unga brottslingar.

– Vanligtvis döms man till åtminstone ett år och straffpåföljden brukar ligga på ungefär ett till tre år. Man ska då också veta att många av de här som har gjort sig skyldiga är 17 år och de ligger åldersmässigt i det övre intervallet, säger forskaren Sven Granath. 

Pojken som på onsdagen dömdes för dråp var 15 år den kvällen i september när en 47-årig man misshandlades och stacks med kniv på en skolgård i Fittja. Trots att han fördes till sjukhus och opererades, gick hans liv inte att rädda.

Yngre förbrytare får straffrabatt
Hade en vuxen person utfört dråpet, hade han dömts till omkring sex års fängelse. Men eftersom unga förbrytare får straffrabatt och mer ju yngre de är, skulle straffet i det här fallet förkortas med 80 procent.

Om man räknar bort tiden som pojken suttit frihetsberövad under rättegången, blir det till slut sex månader.

Dessutom har pojken inte tidigare gjort sig skyldig till något brott och det måste också räknas in, säger domaren i målet, Ulf Landin.

”Ingen stor risk för återfall”
– Jag tror inte att det finns någon stor risk för återfall beträffande honom. Han har inte gjort sig skyldig till brott tidigare, så vitt jag vet. Det är en i grunden rätt så skötsam kille, det här. Eller har varit i alla fall - fram till det här hände, säger domaren Ulf Landin.

Det var åtminstone tio ungdomar som var inblandade i den tumultartade misshandeln efter det att mannen stuckits med kniv. Ändå var det bara en pojke som dömdes för misshandel. Det förklarar Ulf Landin med spretiga vittnesuppgifter som talade emot varandra.

– Det blev väldigt svårt att få grepp om ett händelseförlopp, kan man säga.

Vad kan det bero på, att det var så splittrat?

– Det beror antagligen på att det är unga personer och att det har varit stort tryck och rykten som har gått, säger domaren Ulf Landin.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se