Regeringen förhandlade om EU-fördrag utan riksdagens kännedom

Utan att ens ha talat med någon i riksdagen inledde i onsdags regeringen de slutna förhandlingarna om EU:s fördrag med EU:s ordförandeland Tyskland. Förhandlingarna avgör hur EU ska göra med den konstitution som både Holland och Frankrike sagt nej till i folkomröstningar.

Mötet mellan den tyska och den svenske regeringschefens representanter finns planlagt i ett hemligstämplat brev från Tysklands förbundskansler Angela Merker till Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

I brevet sägs det att Tyskland ska hålla förtroliga samtal med alla EU:s medlemsländer. Därför åkte Fredrik Reinfeldts statsekreterare Nicola Klase i onsdags till Berlin. Där träffade hon förbundskansler Merkels europarådgivare Uwe Corsepius.

De diskuterade EU:s havererade fördrag, det som ibland kallas grundlag. De diskuterade också den deklaration alla EU-länder tillsammans ska göra när EU i mars firar femtioårsjubileum.

Information först efter mötet
Men regeringen hade ingen överläggning med riksdagen före mötet i onsdags. I stället kom Nicola Klase i torsdags till riksdagens konstitutionsutskott för att återrapportera om mötet.

Tommy Waidelich, socialdemokratisk riksdagsman i konstitutionsutskottet, tycker det är självklart att riksdagen skulle ha informerats i förhand.

– Ja, det är grundlagsfäst. Det finns en samrådsskyldighet som regeringen har. Det är mycket anmärkningsvärt, jag är mycket förvånad.

Nu fick ni ju information efter det att statsministerns statssekreterare hade varit med på mötet. Räcker inte det?

– Nej, det räcker verkligen inte. Det är viktigt med en återrapportering, men det är just innan samtal och kontakter mellan medlemsregeringarna som det är viktigt att ha ett samråd. Då ges det också signaler från regeringens sida, och det är de signalerna och de positionerna som en regering måste förankra med riksdagen, innan man ger dem.

På mötet med konstitutionsutskottet informerade Klase huvudsakligen om de punkter som ska finnas med i 50-årsdeklarationen. Bland annat EU:s utvidgning, miljö och klimat, EU:s globala ansvar och hur Europa ska bli fritt och säkert.

Hemligstämplat brev visades
Konstitutionsutskottets ledamöter fick också se det brev Angela Merkel skrivit till den svenske statsministern. Brevet är trots att det finns utlagt på flera webbsidor fortfarande hemligstämplat. Om hemligstämpeln ska hävas eller ej har regeringen nu funderat på mer än en vecka.

I torsdags fick i alla fall riksdagsledamöterna se brevet, men de fick inte ta med sig det när de lämnade sammanträdesrummet.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se