Svenskt oljebolag vill inte lämna Sudan

De senaste veckorna har två större europeiska företag ställt in sin verksamhet i Sudan av politiska skäl. I Sudan pågår ett blodigt inbördeskrig i Darfur, men det svenska oljebolaget Lundin Petroleum tänker inte dra sig tillbaks från Sudan, säger styrelseordföranden Ian Lundin.

– Vi håller på att försöka att ta nästa steg och hoppas på att kunna börja under året någon gång, säger Ian Lundin.

Lundin Petroleum letar efter olja i södra Sudan, i väster i Darfur, pågår ett blodigt inbördeskrig där 200 000 människor har dött och över två miljoner är på flykt undan strider och nöd, enligt FN.

Främsta inkomstkällan för Sudans regering
Oljan är den främsta inkomstkällan för Sudans regering, som anklagas för grova övergrepp i Darfur, och de fortsätter trots många protester från bland annat FN.

Tankesmedjan International Crisis Group, ICG, som följer krisen, föreslår i sin senaste större rapport om Darfur, att EU eller enskilda länder i EU skulle kunna förbjuda europeiska företag i oljesektorn att verka i Sudan, på grund av vad som händer i Darfur.

ICG ger tre exempel, svenska Lundin Petroleum, och så tyska Siemens och schweiziska ABB, som bland annat levererar inom områden som telekommunikation och el till oljeindustrin.

Siemens och ABB lämnar Sudan
Sedan den rapporten skrevs i oktober har både Siemens och ABB meddelat att bolagen ställer in sin verksamhet i Sudan, det har skett bara de senaste veckorna. Och det av politiska skäl, enligt båda bolagen.

Thomas Schmidt, presstalesman på ABB:s huvudkontor i Zürich, säger till Ekot att det finns stora politiska risker med att arbeta i Sudan just nu, både vad det gäller företagets rykte, och eventuella amerikanska åtgärder mot företag som arbetar i Sudan, vilket kan vara på gång i USA där det finns starka lobbygrupper som arbetar för att stoppa konflikten i Darfur.

Ser inga problem
Men Ian Lundin anser inte att det finns något problematiskt med att arbeta i Sudans oljesektor, trots att han är medveten om vad som händer i Darfur.

– Det är vad man läser, vi är inte själva i Darfur, säger han.

Men pengarna från oljeindustrin är ju den sudanesiska regeringens främsta inkomstkällor, de används ju bland annat till kriget i Darfur?

– Ja, det är klart att de har en del av pengarna som används för deras försvar. Men man måste titta på utvecklingen i landet, vägprojekt byggs och elektricitet dras till byar som aldrig haft det.   

Ian Lundin tror inte att hans bolag kommer att drabbas av några sanktioner.

– Nej, det tror jag inte. Alla vet att sanktioner bara hjälper de som sitter vid makten. Om man vill att det ska fortsätta och man vill isolera landet så är sanktioner det bästa sättet. Men vill man vara på aktivt så måste man investera i landet, säger han.

Bildt avböjer
Utrikesminister Carl Bildt vill inte uttala sig i frågan om sanktioner mot företag verksamma i Sudan.

Han hänvisar till att det bara är FN:s säkerhetsråd, som kan besluta om sanktioner, något som ännu inte skett.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".