Maud Olofsson.

Kommuners näringsverksamhet ifrågasätts av näringsministern

För att förhindra att kommunerna utövar osund konkurrens mot de privata företag tänker regeringen föreslå en ny lag som gör det möjligt att i domstol prova enskilda fall av konkurrenskonflikter mellan offentlig och privat sektor.

– Vi tycker inte att man ska använda skattebetalarnas pengar för att konkurrera ut småföretag. Kommunerna har sina åtaganden som är lagstadgade so är viktiga att de gör. Men vi vill ju stimulera småförtagandet och då är det inte rimligt att kommunerna finansierar det som privat kan göra lika bra, säger näringsminister Maud Olofsson.

Enligt Maud Olofsson finns det i dag alldeles för många kommuner som bedriver näringsverksamhet som lika gärna skulle kunna skötas av privata företag. Till exempel caféverksamhet, trädgårdstjänster, fastighetsskötsel och gym vilket enligt Olofsson slår hårt mot små privata företag.

Regeringen föreslår lagstiftning
Regeringen tänker därför föreslå en lagstiftning som gör det möjligt att i marknadsdomstolen pröva enskilda fall av konkurrenskonflikter mellan till exempel en kommun och ett privat företag. Om domstolen kommer fram till att det handlar om snedvriden konkurrens så kan kommunen förbjudas att fortsätta med verksamheten.

Regeringen tänker föreslå att konkurrensverket är den myndighet som får i uppgift att väcka talan.

Ser gränsdragningsproblem
Men Maud Olofsson ser också vissa gränsdragningsproblem.

– Det är klart att det finns det. För kommuner som bedriver ungdomsverksamhet eller verksamhet för handikappade kan det ju vara svårt att hitta på verksamheter som är meningsfulla. Men jag tycker att det är viktigt att vi har en diskussion om vad den kommunala kompetensen ska ägna sig åt och vad det privata kan göra lika bra, säger hon.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".