Studentkårsobligatoriet kan tas bort

Utbildningsminister Lars Leijonborg vill inte att studenter på högskolor och universitet ska tvingas att vara medlemmar i studentkårer. Han föreslår att kårobligatoriet tas bort. (P3 Nyheter)

Därför har han satt igång en utredning för att ta reda på hur det ska gå till, och han tror att förslaget kommer röstas igenom i riksdagen.

Ser risker med förslaget
Men socialdemokraternas studentförbund tror att det finns risker med förslaget.

– Vi tycker att det är väldigt olyckligt. Vi ser en stor fara i att ta bort det här obligatoriet eftersom det riskerar att minska studentinflytandet som vi faktiskt har här i Sverige, säger ordföranden Magdalena Streijffert.

I dag finns ett så kallat kårobligatorium, som betyder att alla studenter på högskolor eller universitet måste vara med i en kår, och betala för det. Det vill alltså Lars Leijonborg ändra på.

Förslaget är inte helt nytt, det har varit uppe i riksdagen förut men röstades ner då. Nu tror utbildningsministern att det ska gå bättre, men det är inte säkert.

Magdalena Streijffert sitter även i riksdagen för socialdemokraterna och har svårt att se att partiet röstar för förslaget.

– Vi får se hur lagförslaget ser ut, nu kommer det att tillsättas en utredning. Det kan ju bli ett förslag som vi kan ställa oss bakom, men riskerar det att studentinflytandet minskar så har vi svårt att rösta för det, säger hon.

Tror inte på minskat studentinflytande
På Sveriges förenade studentkårer, där de olika kårerna i landet kan vara med, tror ordföranden Elin Rosenberg inte att studenternas inflytande är hotat.

– Det tror jag inte, jag tror att man kommer att komma fram till en bra lösning där studenters inflytande fortfarande är starkt, säger hon.

Att det inte är obligatoriskt kan ju innebära att ni förlorar många medlemmar i de många kårerna, hur ska ni möta det?

– Med tanke på den verksamhet som studentkåren driver så hoppas och tror jag att studenter även i fortsättningen kommer att vilja vara medlemmar i studentkårerna, utan ett obligatorium.

Jonas Rhodiner, P3 Nyheter
jonas.rhodiner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".