Journalistmördare mottogs som hjälte

I Turkiet har åklagare inlett en utredning om omständigheterna kring gripandet av journalisten Hrant Dinks misstänkte mördare. Flera turkiska tidningar publicerar på torsdagen bilder på poliser som poserar med den gripne framför en nationalistisk banderoll.

Enligt tidningarna mottogs den misstänkte mördaren som en hjälte av polisen.

Två män, som enligt tidningar i Turkiet tillhör militärpolisen, står på var sin sida om 17-åringen som har erkänt att det var han som sköt den turk-armeniske journalisten Hrant Dink för snart två veckor sedan.

Den gripne håller upp en turkisk flagga. Bakom trion hänger en banderoll med ett citat av landsfadern Ataturk. Fäderneslandets jord är helig, den får inte lämnas åt sitt öde, står det.

”Lika allvarligt som mordet”
De turkiska tidningarna rasar. En kyss i pannan från polisen är allt som fattas, skriver tidningen Radikal. Det här är lika allvarligt som själva mordet, skriver Vatan.

Åtta personer med kopplingar till en ultranationalistisk grupp har gripits misstänkta för inblandning i mordet, men hela utredningen har präglats av skandaler.

En högt uppsatt polischef och en tjänsteman avskedades sedan det framkommit att polisen redan förra året hade kännedom om planer på att mörda Hrant Dink.

Polisen var passiv
Den frispråkige journalisten var avskydd bland ultranationalister sedan han uttalat sig i den kontroversiella frågan om mordet på 100 000-tals armenier i Turkiet vid tiden för första världskriget.

Men polisen gjorde inget, varken då eller när Hrant Dink själv, strax före sin död, i sina krönikor skrev att han utsatts för upprepade mordhot.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".