"Moderaterna dominerar i regeringen"

Centerpartiet och kristdemokraterna har olika erfarenheter av regeringssamarbetet så här långt. Medan centern är entusiastisk så finns det bland kristdemokraterna en känsla av att partiet måste kämpa för att höras. Moderaterna dominerar i regeringen, säger Rut Casselbrandt som är kristdemokratisk kommunpolitiker från Täby.

– De är ju stora så man acceptera det. De har mycket mer inflytande och man får acceptera att lillebror får lyssna på storebror. De skulle ju kunna lyssna bättre, när man brinner för en fråga så vill man ju att alla ska lyssna, säger hon.

Kd lillebror i regeringen
Det är kristdemokraterna som är lillebror i den borgerliga familjen. Inom partiet finns det ett missnöje med att partiet drog nitlotten i regeringsbildningen och fick en ministerpost mindre än de andra.

För att möta trenden av minskande opinionssiffror vill kristdemokraterna nu göra ett ryck för att också nå väljare som nappar på annat än partiets kärnfrågor om barn, familj och äldre.

Fem arbetsgrupper ska nu fila på politiken inom områdena miljö, mångfald, jämställdhet, ungdomar och ekonomi.

Vill inte kalla sig missnöjd
Men bland partifolket på kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Linköping är det ingen som vill kalla sig missnöjd. För partiets hjärtefrågor, de kommer fram ändå tycker Anja Möller från Lerum.

– I de frågor som vi profilerar oss så tycker jag att vi har fått relativt bra genomslagskraft. Sen får vi se genom mandatperioden hur det kommer att gå, säger hon.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".