Volvo ökar sin försäljning av lastbilar

Det köps lastbilar som aldrig förr i Europa. Det är den starka ekonomin som ökar efterfrågan på transporter och det här är något som satt avtryck i buss- och lastbilstillverkaren Volvos fabriker. Produktionen går för högtryck och vinsten för 2006 blev drygt 20 miljarder kronor.

Det råder goda tider i Europa just nu. Precis som konkurrenten från Södertälje, Scania, kunde visa i sin rapport härom veckan har det påverkat försäljningen av lastbilar.

Volvoledningen meddelade på fredagen att man justerar upp sin prognos för 2007 om hur många tunga lastbilar totalt som kommer att säljas i Europa nästa år, från 290 000 till 300 000.

Satsar på Östeuropa
Vad gäller Östeuropa talar Volvo idag om ett trendbrott. Volvos försäljning där ökade med 40 procent under 2006. Efterfrågan på bussar, lastbilar, dumprar och liknande väntas fortsätta öka nu när tiderna är goda. Därför tänker Volvo också satsa mer på att finnas där.

– Vi kan säga att 2006 var ett väldigt besvärligt år. Vi skulle byta motorer i bokstavligt talat hela koncernens produktprogram och introducera många nya produkter. Samtidigt skulle vi producera på hög kapacitet och vi lyckades med det. Det är jag glad för, säger Volvos vd Leif Johansson, om året som gått.

Finns också problem
Men allt är inte helt problemfritt inom koncernen. Försäljningen i Asien dippade rejält. När det gäller USA flaggade Volvochefen mycket tydligt för att försäljningen där under första halvåret i år inte direkt lär att föra tankarna till någon köpfest.

Men Volvos aktieägare har skäl att vara glada. Drygt 20 miljarder kronor, alltså lika mycket som Volvos årsvinst, anser ledningen att bolaget nu bör dela ut till aktieägarna.

Formellt beslut om det, och säkert också fortsatt diskussion och kritik mot att Volvo inte delar ut mer pengar med tanke på bolagets stora kassa, bli det på bolagsstämman senare i vår.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".