"Ericssonaktien har ju varit så tråkig"

Ericsson kom på fredagen med sin rapport för det fjärde kvartalet. Vinsten blev 12 miljarder och för helåret blev vinsten 36 miljarder. Det är det bästa resultatet hittills. Men på aktiemarknaden var det tummen ned där aktien rasade med sex procent.

För Ericsson räcker det inte med att leverera det som utlovats, säger telekomanalytikern Helena Nordman-Knutsson vid Öhmans Fondkommission.

– Nej, det räcker inte, det krävs alltid att de slår. Det är lite orättvist mot bolaget men det är så Ericssonaktien fungerar, säger hon.

Hur mycket handlar det här om att analytikerna har speciella glasögon på sig när de granskar Ericsson?

– Den här aktien har ju varit så tråkig de senaste åren. Den hade sin glansperiod när den var nedvärderad mellan juli och oktober och sedan föll den igen. Jo, man sätter på speciella glasögon.

Bland det som styrde kursen nedåt var att det gått trögare än väntat när det gäller att få betalt från en del kunder. Dessutom att Ericssons prognos för telekombranschen visade en något mer blygsam tillväxt än väntat.

Positivt som vanligt
Trots ras för aktien var det ändå lika uppåt som vanligt hos Ericsson på huvudkontor i Kista, där Ericssonchefen Carl-Henrik Svanberg höll presskonferens och som vanligt talade om bolagets ledarposition.

Ericsson har till exempel ökat sin marknadsandel inom GSM, den teknik som har flest användare, till i dag 40 procent av världsmarknaden för mobilsystem.

Hur stor marknadsandelen är inom det nya 3G är inte lika klart. Men marknadsandelarna ökar i alla fall också där, enligt Carl-Henrik Svanberg som är nöjd med fredagens bokslut.

– Ja, det är ett rekordresultat och det är klart att vi alla är väldigt stolta över det på Ericsson.

Vad är den viktigaste förklaringen till att det går så bra?

– Det handlar om två saker, tror jag. Det handlar om vårt teknologiska ledarskap, att vi inte har kompromissat på våra investeringar i forskning och utveckling. Det andra är att vi satsar på att säkerställa effektiviteten, säger Carl-Henrik Svanberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".