Almega kräver religionsneutrala helger

Arbetsgivarorganisationen Almega vill att de röda dagarna i almanackan anpassas till alla religioner. Idag är det den kristna protestantiska tron som styr vad som är en röd dag.

Jude, buddist, muslim eller icke troende; idag är i princip alla lediga på dagar som juldagen, påskdagen och Kristi himmelfärd, kristna högtidsdagar som är röda i almanackan.

Det vill arbetsgivarorganisationen Almega förändra.

– Det ska inte vara naturligt att den kristna protestantiska almanackan är det som bestämmer helgerna, utan individen tillsammans med sin arbetsgivare ska komma överens om vilka som är deras helger, säger Magnus Kendel på Almega, som håller på att förhandla fram nya kollektivavtal för nästan 25 000 personer.

Tog semester
Emerick Adolfsson är troende muslim och jobbar i moskén i Malmö. Han tycker att förslaget är jättebra. Tidigare, när han hade kontorsjobb på kommunen, fick han be arbetsgivaren om lov att vara ledig på sina viktiga helgdagar.

– Efter ramadan, efter fastan och i samband med pilgrimsfärden, då vi har den stora offerhögtiden, säger han.

Hur har du gjort tidigare när det är en sådan dag och du vill vara ledig?

– Då har jag fått lägga in om ledighet, helt enkelt. Fylla i ledighetsansökan och hoppas på att den blir beviljad. Nu har jag haft tur, den har vanligtvis blivit beviljad, men det har ju kostat mig semesterdagar. Det känns inte så bra när man vet att andra kan vara lediga utan att det kostar något på sina högtider.

Juldagen en vanlig dag
Nu borde alltså den som jobbar få komma överens med sin chef när man vill ha de tio röda dagar som det handlar om, utan att behöva be om semester eller ta tjänstledigt och förlora lön. Då kan man istället låta juldagen vara en alldeles vanlig jobbdag.

– Det är ju faktiskt så att jag har gjort det ändå, för jag har tyckt att man har saker man behöver göra, så man kan lika gärna åka in på jobbet, säger Emerick Adolfsson.

Tona Ishaq, P3 Nyheter
tona.ishaq@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".