Kosovos president Sejdiu och Ahtisaari.

Serberna säger nej till Kosovoplan

FN-medlaren Martti Ahtisaari presenterade på fredagen den första delen av sin plan för Kosovos framtid. Den kosovoalbanska majoriteten vill ha självständighet från Serbien, men serberna säger blankt nej. Martti Ahtisaari undvek ordet självständighet när han presenterade planen.

– När det gäller status kommer jag att vara mera precis, och det kommer att bli mycket tydligt och klart i den fas när slutdokumentet går till säkerhetsrådet. Men inte ännu. Jag har vägrat helt och hållet att ta ställning, säger Martti Ahtisaari.

Martti Ahtisaari ser själv förslaget som en kompromiss och som ett underlag för ytterligare förhandlingar mellan serber och kosovoalbaner. Men självständighet är just vad kosovoalbanernas förhandlare intolkar i Ahtisaaris dokument.

– Vi välkomnar det och ser inom en snar framtid, med en FN-resolution, ett självständigt Kosovo, sa en talesman på en presskonferens i regeringsbyggnaden.

Serberna säger nej
Samma slutsatser drar serberna i Belgrad, och förkastar därför hela förslaget.

– Vi kan inte acceptera ett Kosovo helt separerat från Serbien, sa landets president Boris Tadic efter att ha träffat Ahtisaari i Belgrad.

Enligt dokumentet får Kosovo rätt att söka medlemskap i internationella organisationer, troligtvis på sikt Världsbanken, IMF och FN. Kosovo får också de symboler som självständiga stater har: egen flagga, egen nationalsång och en egen lätt beväpnad säkerhetsstyrka, som ska bevaka gränserna.

Men ett oberoende från Serbien är starkt villkorat i planen, vars trovärdighet står och faller med hur den serbiska minoriteten skyddas. Tanken är att Kosovo ska bli en demokratiskt och multietniskt sammanslutning med serbiska enklaver med band till Belgrad.

”Det blir krig”
Men i serbiska småbyar i Kosovo, som Graschanitza, mottog befolkningen beskedet med djup misstro.

– Vi kommer aldrig att kunna leva tillsammans med dem, kosovoalbanerna. Det kommer att bli krig, säger Sanna Markovic.

Kristian Åström, Pristina
kristian.astrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".