Åre växer.

Naturvärden hotas när Åre växer

Naturskyddsföreningen efterlyser ett bättre samarbete för att bevara viktiga naturvärden när Åre växer och allt mer etablerar sig som en åretruntanläggning. Samtidigt som orten får hjälp med marknadsföringen av VM planeras nya aktiviteter.

– Som det ser ut idag skulle vi önska att det skulle göras grundläggande inventeringar, vid exploatering av skogsområden och så vidare, för att se vilka naturvärden som finns, säger Malin Sahlin på Naturskyddsföreningen i Åre.

Under flera års tid har Åre och hela Jämtland och Härjedalen jobbat med att utökat sin verksamhet. Det satsas allt mer på aktiviteter året runt. I Åre handlar det inte längre bara om skid- och skoteråkning, utan också om till exempel mountainbike under sommarhalvåret.

”Viktigt för framtiden”
Under hela året har fyra miljarder kronor investerats i turistnäringen i regionen.

– Just att jobba med åretruntsäsonger, att inte bara ha sommarsäsong eller vintersäsong, är oerhört viktigt för framtiden. Vi ser idag trender att man kommer flera gånger per år. Just att komma under både sommar- och höstperioden och se vad den här landsdelen har att erbjuda är oerhört populärt, säger länsturismchefen Bibbi Högbom.

Viktigt för turismen
För att möta detta planeras det bland annat för nya boenden. Naturskyddsföreningen är noga med att betona att de inte är emot själva satsningarna, men att de tycker det är viktigt med ett samarbete som leder till en ökad hänsyn för viktiga naturvärden i området.

– Det finns olika värden i naturen: det kan vara en utrotningshotad blomma eller en gammal skog. De här värdena är av intresse att bevara och detta även för näringen eftersom naturen som finns här uppe är av stor betydelse för de gäster vi får upp, säger Malin Sahlin.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".