Centern öppnar för dialog om EMU

Centerpartiets officiella hållning var nej, när Sverige folkomröstade om euron år 2003. Nu säger partiledaren Maud Olofsson att hon är öppen för en diskussion om EMU i partiet. Det tolkas av en del som att hon håller på att svänga i frågan.

– Sverige har klarat sig alldeles utmärkt utan att vara medlem av den gemensamma valutan. Men jag inser också att vi i varje stund måste vara beredda på att utvärdera våra ställningstaganden, säger Maud Olofsson på Centerpartiets kommundagar, som precis har avslutats i Leksand.

– Inför 2009 års EU-valrörelse så ska vi ta fram en valplattform från centerpartiets sida, och då vet jag att det finns medlemmar i mitt parti som tycker att vi ska diskutera också EMU-frågan. Jag vill ha en öppen dialog i mitt parti, så det är klart att jag vill ta en sån diskussion.

2003 övervägde nackdelarna
För lite mer än tre år sen, när Sverige skulle folkomrösta om att införa euron som valuta, så var Maud Olofsson tydlig. Nackdelarna med EMU övervägde fördelarna, hävdade hon då.

Argumentet var att en övergång till euron och ett medlemskap i EMU:s tredje steg skulle innebära att Sverige av upp den självständiga riksbankens möjligheter att sätta en räntenivå anpassad efter svenska förhållanden, och att det i euroområdet skulle tas liten eller ingen hänsyn till de svenska behoven.

Öppnen för diskussion om EMU
Idag vill centerledaren inte säga var hon står i frågan. Hon vill lyssna till sina partimedlemmar, och hon säger att hon har öppnat för att delta i en diskussion om EMU. Fredrik Jarl, som är politisk redaktör på centerpartistiska Hudiksvalls tidning, tolkar Maud Olofssons svar som att hon håller på att ändra kurs när det gäller EMU.

– Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att hon vill se ett annat svar än nej. Annars lyfter man inte den här frågan, då säger man att man står kvar och att det inte är aktuellt med något annat.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".