Byggandet ökar.

Byggandet ökar i Sverige

Det ser ljust ut för byggbranschen. Byggandet steg mer än vad företagen räknat med under förra året, och i veckan kommer facit i de stora byggbolagens rapporter. Först ut är NCC på tisdagen, med goda utsikter för året. Men det finns hinder för fortsatt byggande. Sex av tio byggföretag klagar till exempel på brist på arbetskraft, och branschen talar om växtvärk.

Hans Tilly, ordförande i Byggnadsarbetarförbundet, menar att orsaken till växtvärken är att byggföretagen inte tänker tillräckligt långsiktigt.

– Det är ett bekymmer att byggföretagen aldrig tänker runt hörnet, och är rädda om den välutbildade arbetskraft man har. De säger upp och sen vill de att arbetskraften ska sitta på reservbänken den dan man behöver dem.

15 000 medlemmar försvann ur Byggnads
Enligt Hans Tilly så försvann 15 000 medlemmar under den höga arbetslösheten i mitten av 90-talet.

– Det är de som vi skulle behövt idag för att inte ha den här växtvärken.

Och även om arbetslösheten idag ligger runt sju procent så är det, enligt Hans Tilly, ”fel” arbetsgrupper som inte passar in där branschen idag skriker efter folk.

”Ingen generell brist”
På Sveriges Byggindustrier menar chefsekonom Lars Jagrén att det byggs, trots stor brist på viss arbetskraft. Delvis är det tack vare bemanningsföretag och utländska företag på den svenska marknaden.

– Det känns som att även om man har brist på personal, så är det än så länge vissa kategorier, exempelvis tekniska tjänstemän, platschefer och en del yrkeskategorier. Så det är ingen generell brist. Det underlättar lite grann. Om det fortfarande går att få tag på viss personal, så kan man lättare ha vidareutbildning i företag.

Ränteläget hotar byggandet
Visst kan bristen på arbetskraft leda till en uppåtgående kostnadsspiral. Men Lars Jagrén bekymrar sig mer för finansiell oro utanför Sveriges gränser och för det svenska ränteläget, som kan grumla byggbranschens ljusa bild. Och Hans Tilly ser också ränteläget som ett hot.

– Om det skulle sticka upp, eller om det händer något annat, att det skulle bli lågkonjunktur långt bortom Sveriges gränser, så slår det väldigt hårt på byggsektorn. Då stramar man åt investeringar och annat. Människor blir försiktiga vid köp av bostäder och villor, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnadsarbetarförbundet.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".