Italiensk fotboll ställs in av matchvåld

Uppdaterad 9:23
I Italien har alla fotbollsmatcher, både internationella och inhemska, ställts in tills vidare efter huliganvåldet på fredag kväll. En polisman dödades då i bråk i samband med en match mellan Catania och Palermo, ett hundratal personer skadades.

Det var inte någon slump att den 38-årige polisen avled. Mitt under det sicilianska derbyt mellan Catania och Palermo på fredagskvällen uppstod häftiga slagsmål.

Polisen satte in tårgas för att sära på huliganerna och matchen fick avbrytas en halvtimme.

Bråket ledde till att många tiotals personer fick föras till sjukhus och att en polis skadades allvarligt.

Bomb i ansiktet
Mitt i tumultet slängde någon vettvilling också en hemmagjord bomb mitt i ansiktet på den nu döde polismannen. Han avled på Garibaldisjukhuset i Catania.

Det var ingen slump, utan en beväpnad huligan som attackerade och orsakade hans död.

Ligamatcher ställs in
Alla helgens matcher i serie A och B har nu stoppats av det italienska fotbollsförbundet, som samlades till krismöte i Rom på fredagskvällen.

Fotbollsförbundet hade redan tidigare i veckan varnat för att ligaspelet skulle kunna komma att avbrytas om våldet fortsätter på fotbollsarenorna.

Det är oklart vilka fler åtgärder fotbollsledningen planerar.

Någon seriefinal mellan Zlatan Ibrahimovics lag Inter och Christian Wilhelmssons Roma blir det i alla fall inte i helgen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".