Svårt försona Fatah och Hamas

Gazaborna vaknade till skottlossning även på lördagsmorgonen, trots att ytterligare en vapenvila ingicks på fredagen efter blodiga sammandrabbningar, med två universitet i lågor och 17 döda. Flera bedömare uttalar sig pessimistiskt om utsikterna till en försoning mellan Hamas och Fatah.

Skottlossning i Gaza trots ny vapenvila. Hamas och Fatah kom överens på fredagen, men sa samtidigt att det kommer att dröja innan man lyckats dra tillbaka sina beväpnade miliser från gatorna.

En 29-årig Gazabo sa att situationen är den mest oroväckande han upplevt.

– Att gå ut vore detsamma som självmord, vi sitter hela familjen och trycker i ett rum, ha han.

Krav på hämnd växer
I takt med att Gazabornas förtvivlan ökar, minskar också utsikterna till en överenskommelse. Ju fler döda, desto fler krav på hämnd.

På tisdag görs ytterligare ett försök till medling mellan Hamas och Fatah, denna gång i den heliga staden Mecka.

Bedömare påpekar att medan det funnits många medlare, så har inga av dem varit opartiska.

Egna intressen
Såväl Syrien, som Egypten, Jordanien, Saudiarabien, har egna agendor.

Vissa länder har intressen av att underminera Hamas, dels av inrikespolitiska skäl och dels för att i förlängningen minska Irans inflytande i området.

Innan världssamfundet hittar ett sätt att kommunicera med Hamas, kommer det inte att ske framsteg på vare sig den palestinska inrikespolitiska arenan eller den israelisk-palestinska processen, menar kommentatorerna.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".