Inga krav på Sudan om Darfur-lösning

Kinas president Hu Jintaus besök i Sudan blev en besvikelse för de som hade hoppats att han skulle använda sitt inflytande för att få stopp på övergreppen och lidandet i Darfur. Det är affärer som står högst på dagordningen för Kinas ledare, som nu reser vidare.

Det var jubel som mötte Kinas president Hu Jintao när han kom till Sudan.

– Vår store vän, jublade sudaneser i Karthoum.

Flaggviftande kineser från den stora kolonin, som håller på att bygga ett eget Chinatown på en ö där den vita och blå Nilen möts i huvudstaden Khartoum, mötte också upp.

Intresse för oljefält
Hu Jintao inspekterade ett av oljefälten, som förser Kina med olja. Han visade tydligt att det främsta syftet med besöket var att främja fortsatt handel och oljeutvinning.

Det enda president Hu sa, efter mötet med Sudans president Omar el-Bashir, var att FN borde få en större roll i Darfur.

En anonym källa, som sa sig ha varit med på mötet mellan presidenterna, sa till ett par nyhetsbyråer, att president Hu påpekat att konflikten i Darfur borde lösas snart.

Många i västvärlden hade hoppats att Kinas president nu skulle använde sitt stora inflytande över Sudan, för få slut på den tre år långa, mänskliga katastrofen i Darfur, där Kina flera gånger hindrat sanktioner mot Sudan i FN:s säkerhetsråd.

Besvikna reaktioner
Försiktiga tolkningar i FN och USA vill gärna läsa in att Kina nu har ändrat policy mot Sudan, men mest märks en stor besvikelse.

En annan tolkning av president Hus påpekande, att Darfur är en del av Sudan, och att konflikten borde lösas, är annars att alla konflikter hotar ett lands stabilitet. Därmed också de investeringar som skall ligga till grund för handeln mellan Kina och Sudan.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".