Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två Forsmarksreaktorer stoppade

Kärnkraftverket Forsmark har tvingats stänga två av sina reaktorer. En av reaktorerna stängdes på fredagskvällen och den andra under lördagen.

Orsaken är att en kontroll visat att en gummitätning i reaktorinneslutningen inte fungerar som den ska.

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte hänt något. Det är ingen incident eller något sådant. Man har tagit ut en provbit av en gummipackning och den har visat sig vara föråldrad. Vi vet ännu inte om hela komponenten är påverkad, eller om det bara är den här provbiten. Vi väntar på ny information under dagen. Forsmark står under ständig tillsyn och därför följer vi det väldigt noga deras beslutsfattande, säger Anders Jörle på SKI.

Hur allvarligt är det om det skulle visa sig att gummistycket inte fungerar som det ska?

– Det har ingen praktisk betydelse i vanlig drift, men skulle det inträffa en olycka har det en viss betydelse.

Vet du om den behöver bytas ut?

– Nej, det vet vi ännu inte, säger Jörle.

Gummitätningen ska släppa ut ånga och tryck ur reaktorinneslutningen om ett rör skulle brista. Provet från Forsmark ett visade att materialet i tätningen blivit för gammalt.

Testa tätning
Nu ska ett nytt prov från tätningen tas och analyseras innan man bestämmer om det behöver bytas ut helt.

Senast gummitätningen i reaktorn provades var för tio år sedan.

Kärnkraftsinspektionen ska också utreda om Forsmark skött provningen av just den här säkerhetsdetaljen som man borde, säger Anders Jörle.

Forsmarks säkerhetsarbete står under särskild tillsyn från SKI efter sommarens tillbud när Forsmark ett snabbstoppades efter ett elavbrott.

Flera säkerhetssystemen fungerade inte som de skulle och incidenten har beskrivits som den allvarligaste hittills i svensk kärnkrafts historia.

Händelsen har anmälts till åklagare eftersom SKI ifrågasätter om Forsmark stängde av reaktorn tillräckligt snabbt efter tillbudet.

Inte som i somras
Men de nya stoppen av Forsmark ett och två det senaste dygnet kan inte jämföras med sommarens händelser, säger Anders Jörle på SKI.

Ingen kan säga hur länge reaktorerna behöver vara avstängda. De motsvarar ungefär tio procent av den svenska elförbrukningen, enligt kraftverket.

Om gummitätningen behöver bytas ut helt kräver det sannolikt ett längre avbrott.

– Det inte alls i den digniteten. De har krav på sig att inte driva reaktorn om inte alla funktioner, komponenter och system är i drift. Det är helt korrekt att inte fortsätta driften, som vid det här tillfället, säger Anders Jörle.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".