Gardell.

Gardell: Volvo en långsiktig investering

Finansmannen Christer Gardell, som kämpar för att få plats i lastvagnstillverkaren Volvos styrelse, försäkrar att bilden av honom som en kortsiktig klippare är felaktig.

– Vi har investerat massvis med pengar i Volvo. Flera miljarder. Vi har inte gått in i Volvo för att springa ut efter ett halvår, ett år eller två år, utan det här är en investering som vi kommer att leva med under lång tid framöver, säger Christer Gardell i Ekots Lördagsintervju.

Christer Gardell och hans investeringsfond Cevian Capital har för många blivit sinnebilden för en kortsiktig rövarkapitalism.

Därför har intåget i bland annat Volvo och Telia Sonera setts med stor misstänksamhet också inne i företagen. Han har angripits av fack, företagsledare och politiker.

Enligt Gardell är kritiken oinformerad och populistisk.

– Det har gått bra för oss. När det går bra för någon i Sverige brukar alltid Jante hoppa ut förr eller senare, och det är väl lite Jante som är ute och går.

”En väldigt speciell affär”
Att Christer Gardell efter kort tids ägande var med och såg till att försäkringsbolaget Skandia hamnade i sydafrikanska Old Mutuals ägo, en affär som han enligt egen utsago tog hem en miljard kronor på, ser Gardell inte som något bevis för att kritikerna har rätt.

– Skandiaaffären var en väldigt speciell affär. Jag tror att den affären har fått för stor betydelse i den bild som har målats upp kring vår verksamhet, säger Christer Gardell.

Letar mikrofoner
Gardell och Cevian Capital skulle tjäna mindre pengar om någon fick nys om var de ska slå till nästa gång.

Christer Gardell berättar att medarbetarna därför lägger ut dimridåer genom att besöka bolag som man egentligen inte alls är intresserad av, och att de då och då söker igenom sina lokaler för att försäkra sig om att ingen buggar Gardells kontor, hittills utan att upptäcka något.

– Vi har inte hittat någonting, men vi har sett vissa läckor, som har dykt upp.

Men går det till så? Sätter ni upp mikrofoner hos andra? Är det så det går till i finansvärlden, att man buggar varandra?

– Man vet ju inte. Man har hört mycket historier och vi kan inte utesluta någonting, säger Christer Gardell.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".