EU manar serber att förhandla om Kosovo

EU:s utrikesansvarige Javier Solana uppmanar serber och kosovoalbaner att förhandla om Kosovos framtid. Serbien på fredagen nej till FN-utredaren Martti Ahtisaaris förslag som innebär själsvtyre med internationell övervakning.

Javier Solana riktar sig direkt till både serber och kosovoalbaner och säger att de nu måste visa ansvarskänsla och smidighet samt erkänna behovet av en realistisk kompromisslösning.

Serbien har redan avvisat FN-utredaren Martti Ahtisaaris plan, men EU har trumf på hand.

Vill in i EU
Serbien hoppas på medlemsskap i den europeiska unionen, men Bryssel vägrar förhandla ens om ett mer utvecklat samarbete så länge krigsförbrytaren Ratko Mladic är på fri fot.

Fortsatt motsträvighet när det gäller Kosovos framtida status skulle försämra Serbiens relationerna till EU ytterligare.

EU ställer sig bakom Ahtisaaris förslag om självstyre under internationell övervakning för Kosovo.

FN-utredaren hoppas nå enighet genom förhandlingar under våren, men om det misslyckas kan det bli aktuellt med ett avgörande i FN:s säkerhetsråd.

En resolution i Säkerhetsrådet skulle göra det möjligt för andra länder och internationella orgnisaitoner, som EU, att erkänna Kosovo som självständigt land.

Rysk FN-skepsis
Men Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov sa på lördagen att han anser det vore fel att föra frågan om Kosovos framtid till FN:s säkerhetsråd.

Det är omöjligt för det internationella samfundet att fatta ett beslut om Kosovo som inte kan accepteras av Serbien, sa den ryske utrikesminister.

EU och FN hoppas att dessa motsättningar ska lösas i förhandlingar.

Om det lyckas kommer EU att ta över FN.s uppdrag i Kosovo och då bland annat bygga upp en polisstyrka och ett rättsväsende i Kosovo.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".