Danielsson.

"Kränkande att bli utpekad som lögnare"

Uppdaterad 12:44
Den förre statssekreteraren Lars Danielsson, Göran Perssons närmaste man, anser att utpekandet på Aftonbladets förstasida som lögnare är kränkande. Det säger han i en intervju i programmet Godmorgon, världen i P1.

Den återuppståndna mediebevakningen av Göran Perssons förre statssekreterare Lars Danielsson är föranledd av att Katastrofkommissionen ska göra en ny granskning av regeringens agerande under tsunamikatastrofen.

Mådde fysiskt illa
Danielsson är kritisk till rapporteringen, i synnerhet mot Aftonbladet, som hade en förstasida i veckan med rubriken ”Lögnare” under en bild på Danielsson.

– Att bli uthängd på förstasidan av en kvällstidning och bli betraktad som en lögnare är oerhört kränkande. Det är så man mår fysiskt illa. Så kränkande är det. Det är då gjort utan att det finns fog för sådana beskyllningar. Det har varit det allra, allra värsta, säger den förre statssekreteraren Lars Danielsson.

Aftonbladets informationsdirektör Olof Brundin säger till Ekot att de inte vill kommentera kritiken från Lars Danielsson. Enligt Aftonbladet har Lars Danielsson erbjudits möjlighet att själv bemöta uppgifterna i tidningen men han har avböjt.

Var på jobbet
En fråga som ställs är om Lars Danielsson överhuvud taget var på jobbet den där dagen.

– För det första. Jag var på jobbet på annandagen. Jag vill säga det klart och tydligt. Det är ju en del som fortfarande ifrågasätter detta. Men det var ingen dag som etsade sig fast i mitt minne, på samma sätt som exempelvis den 11 september 2001. Det var inte dramatiskt för oss just när det hände och det var just det som var problemet, att det tog tid innan vi insåg omfattningen, säger Danielsson.

Men du loggade in dig på en dator?

– Ja, det vet jag. Det har jag sagt till KU också att jag gjorde, men vilken av alla de möjligheter jag hade, det har jag inte en aning om, Lars Danielsson.

Orsaken till att kommissionen ska börja arbeta är de band med datortrafik som hittats i regeringskansliets källare.

En tjänsteman sparade kopior på regeringskansliets datortrafik kring julhelgen 2004.

Officiellt har ingen i kommissionen kommenterat innehållet på banden. Obekräftade läckor till medier hävdar att banden visar att Lars Danielsson inte var inloggad på sin dator på jobbet.

Lars Danielsson vidhåller också att han på morgonen läste e-posten från försvarsdepartementet där det framgick att en stor flodvåg drabbat bland annat Thailand där det fanns omkring 20 000 semestrande svenskar.

Han hade också läst om händelsen på text-tv.

Danielsson säger att han berättade om innehållet i e-posten om tsunamin för statsminister Göran Persson på morgonen.

Göran Persson själv har sagt att han uppfattade händelsen som ett biståndsärende för UD.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".