Nytt steg på vägen mot utförsäljning

De politiska besluten för att börja sälja ut statliga företag har tagit ett steg framåt i veckan som gått. Den 22 mars går regeringen till riksdagen för att få ett klartecken för att kunna sälja ut de tre företagen SBAB, Vin & Sprit och Vasakronan. 

För alliansregeringen handlar privatiseringen liksom tidigare både om ideologi och pengar.

Ideologiskt om att staten inte bör driva verksamhet som lika bra kan drivas av privata ägare, och också om att få in pengar, runt 50 miljarder om året fram till nästa val.

Därtill har inte minst statsminister Fredrik Reinfeldt fyllt på med ett villkor eller önskemål som kan inbjuda till olika tolkningar.

Utförsäljningarna ska också ta ta hänsyn till om det finns en industriell logik. Och vad är det då som gäller?

När Reinfeldt var på plats under det världsekonomiska toppmötet i Davos i förra veckan formulerade han det så här.

– Att se den långsiktiga industriella logiken kopplat till dessa privatiseringar handlar om att väga in hur det påverkar sysselsättning, hur det påverkar vilken typ av jobb vi kan se stanna och utvecklas i Sverige. När huvudkontor flyttar är det mycket andra funktioner som ibland länkas till huvudkontor och då tappar vi en del av det spetskunnade, en del av de väldigt utvecklade jobb, som vi är intresserade av att ha i Sverige, sa Reinfeldt.

Frågan är förstås vilken tyngd en så kallad industriell logik ska få när utförsäljningen drar igång.

Finns det ett spetskunnande i, eller samhällsekonomisk roll för, exempelvis fastighetsbolaget Vasakronan, som gör en utländsk ägare skulle vara mindre lämplig. Antagligen inte.

Fastigheter byggs, förvaltas och står där de står, även om de ibland köps och säljs.

– Uppdraget är att skapa så mycket värden som möjligt eftersom det här är ett bolag som ägs av Sveriges medborgare och skattebetalare. Det är den inriktning vi har haft. Det är den industriella logiken vi kan bjuda på, säger Vasakronans VD Håkan Bryngelsson om vad han ser som industriell logik.

Med andra ord kan det här i princip bara handla om att sälja bolaget för högsta möjliga pris till en ny ägare.

Men ta Vin & Sprit och industriell logik. Här är frågan kanske lite mer knepig. Utvecklar staten som ägare bolaget bättre än privata ägare. Antagligen inte.

Men vad ska gälla om ett utländskt bolag vill köpa upp Vin & Sprit. I det fallet kan huvudkontoret lätt försvinna och jobben rationaliseras bort.

Om något omistligt spetskunnande är hotat är däremot osäkert. Om det sedan på lång sikt är en bra eller dålig affär för statens finanser är en annan fråga.

Den frågan, om en bra eller dålig affär, kan antagligen också gälla i nästa omgång, när statens ägande i bankkoncernen Nordea ska säljas ut.

Bolaget är börsnoterat och staten äger 18,5 procent. Har staten någon unik kompetens att tillföra en nordisk affärsbank?

Om inte så handlar det nog mest om sälja så dyrt som möjligt och använda pengarna till något som helst ger ännu högre avkastning.

Det bolag som kan bli svårast att hantera i en utförsäljning är nog statens dominerande andel på 45 procent i Telia Sonera.

Här bör statsministerns tal om industriell logik spela in. Inte bara med tanke på huvudkontor, jobb, och att behålla spetskunnade, utan också för att bolaget har kontroll över en stor av samhällets infrastruktur för telekommunikationer och att bolaget i vissa avseenden har en monopolliknande ställning.

Dessutom handlar det om mycket pengar.

Dagsvärdet på statens aktier i Telia Sonera är ungefär 115 miljarder kronor. Det kan tala för att det måste bli fler än en enda köpare av statens aktier. Annars hotar ett tvång för en köpare att ta över att ta över hela bolaget.

Mycket talar för att också kan bli en politisk strid i riksdagen om vad som är en lämplig framtid för Telia Sonera.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".