Serber i Kosovo fruktar fredsplan

I Kosovo fruktar minoriteten av serber att de måste fly om Kosovo blir självständigt. Många avvaktar nu vad politikerna i Belgrad ska göra. I förlängningen finns hotet om en upprepning av Kosovos blodiga förflutna, med FN-styrkornas jakt på vapen, som en påminnelse om att det finns allvar i hotet.

Det snöar i Kosovo och trafiken är lugn. Men läget betecknas som spänt.

Vid en vägkontroll vid en av huvudvägarna in till Pristina måste en lättklädd kvinna stiga ur sin bil. Svenska Kfor-soldater söker efter vapen och narkotika i en nattlig aktion. Hon måste ta av sig jackan i kylan för att visiteras.

- Vi är vana, det är en del av vår vardag, säger hon.

Många vapen i omlopp
Sju år efter kriget är Kosovo fortfarande fullt av vapen. På ett halvår har svenskarna, enligt intern statistik, samlat in nästan 1 800 pistoler och automatvapen, 114 handgranater, 16 pansarskott, 68 antitankminor och 96 personminor. Det svenska skyttekompaniet patrullerar bara ett mindre område i centrala Kosovo, det svenska kompaniet är bara ett av väldigt många Kfor-kompanier. Av de 17 000 Natoledda Kfor-soldaterna i Kosovo är 350 från Sverige.

Förhållandet mellan minoriteten kosovoserber och den stora majoriteten kosovoalbaner är fyllt av misstro och hat. Sedan i fredags då FN:s sändebud Martti Ahtisaari besökte både Belgrad och Pristina, försöker de grupper som är emot Ahtisaaris plan att mobilisera sina anhängare.

Serbiska politiker, både i Belgrad och Kosovo, motsätter sig dokumentet, medan politikerna i Pristina, lovordar det. Båda drar samma slutsats. Efter ytterligare förhandlinar blir Kosovo i en inte allt för avlägsen framtid självständigt. Men det finns även motståmdare på den kosovoalbansla sidan.

”Odemokratisk administration”
– FN-administationern som styr Kosovo sedan sju år är odemokratisk och kolonial, sa Albin Kurti i lördags vid ett möte i Mitrovica.

Kurti är den omstridde och nästan mytomspunne tidigare studentledaren i Pristina, som nu leder rörelsen självbestämmande. De är emot FN:s styre av Kosovo, de är emot Kfor-soldaternas närvaro, mot förhandlingar med serberna och de är emot de områden i Ahtisaaris plan som förbehålls den serbiska minoriteten i Kosovo. Områden, fristående enklaver, där serberna får styr sig själva.

– Att stoppa FN-processen är det samma som att stoppa ett kommande krig, säger Kurti.

Han ses visserligen som en extremist, men han har många anhängare. Hans politiska mål är en folkomröstning och sedan ett fritt Kosovo, som albanska minoriteter både i Serbien och Makedonien kan ansluta sig till. Det skulle, enligt balkankännare, med säkerhet betyda ett nytt krig.

Kristian Åström, Pristina
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".