Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn kan hindra att brottslingar utvisas

Publicerat tisdag 6 februari 2007 kl 03.00

När en domstol ska avgöra om en brottsling ska utvisas måste den ta hänsyn till om han har barn i Sverige och vad som är deras bästa. Nu vill åklagare att Högsta domstolen prövar vad som ska väga tyngst; risken för återfall i grova våldsbrott eller risken att fem barn förlorar sin pappa.

I det här fallet gäller det en pappa som är dömd sju gånger, för bland annat våldtäkt, misshandel och grova narkotikabrott.

Här måste samhällets intresse väga tyngre än barnens, säger Gunnar Stetler, som är överåklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm.

– Det finns med tanke på hans tidigare beteende en uppenbar, allvarlig risk för att han ska begå nya integritetskränkande brott, säger Gunnar Stetler.

Utvisning stoppad
I november dömdes den 40-årige mannen i Stockholms tingsrätt för våldtäkt till fängelse i två år och sex månader och därefter utvisning med förbud att komma tillbaka till Sverige.

Hovrätten upphävde senare utvisningen, med hänsyn till vad som är bäst för hans fem minderåriga barn.

Sedan en ändring i utlänningslagen år 2004 är domstolar skyldiga att ta hänsyn till barnens bästa i frågor om utvisning. Men enligt en rapport från brottsförebyggande rådet, Brå, gör de sällan det.

Bara i var tredje dom i undersökningen finns en beskrivning av relationen mellan barnet och föräldern, och hur barnet skulle påverkas av en utvisning.

Barnen behöver sin pappa
I det här fallet har Svea hovrätt alltså tagit full hänsyn till socialtjänstens utredning, som visar att pappan har en god och regelbunden kontakt med sina fem barn i Sverige och att de behöver sin pappa.

De två yngsta barnen födda år 2000 och 2004, bor han dessutom tillsammans med.

Samtidigt får det inte vara så att barn i alla lägen sätter stopp för utvisning, säger Gunnar Stetler.

– Om man konstaterar att det faktum att man har barn med automatik leder till att man inte kan utvisas, så kan man dra en enkel slutsats av detta. Det är att barn leder till att utvisning inte kan ske. Det tror jag inte är lagstiftarens mening och inte heller barnkonventionens mening.

Svårt att utvisa någon överhuvudtaget
Gunnar Stetler har nu vänt sig till riksåklagaren, som får besluta om domen ska överklagas till Högsta domstolen för ett klart besked om var gränsen ska gå. Om hur allvarliga brott en mamma eller pappa ska kunna begå utan att behöva utvisas.

I det här fallet måste den gränsen vara nådd, resonerar Gunnar Stetler.

– Min uppfattning är den att om man inte bestämmer att den här personen ska utvisas då får man mycket svårt att utvisa någon överhuvud taget, säger Gunnar Stetler.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".