"Olyckligt ersätta transfett med palmolja"

Sedan det uppmärksammats att transfetter är dåligt för hälsan har alltfler inom livsmedelstillverkningen slutat använda transfetter i produkterna. Men nu varnar ledande nordiska kostexperter för att transfett ersätts med palmolja som gör maten fortsatt ohälsosam, skriver Svenska Dagbladet.

Palmolja har blivit den huvudsakliga ersättningen till transfett och Jan Pedersen, professor på Oslos universitet som gjort en kartläggning i frågan, säger till tidningen att det är olyckligt.

Palmolja innehåller den fettsyra som mest bidrar till att höja blodkolesterolet och ökar risken för hjärtsjukdomar.

Den kraftigt ökade importen till västländerna av palmolja hotar dessutom dom sista regnskogarna i Malaysia och Indonesien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".