Färre unga tar körkort.

Färre ungdomar tar körkort

Nästa alla unga tycker att körkort är viktigt. Det visar en undersökning från Statens väg- och transportforskningsinstitut. Ändå är det färre mellan 18 och 24 år som har körkort idag jämfört med för 15 år sedan. (P3 Nyheter)

– Friheten att kunna ta sig var man vill, när man vill och slippa gå och ta bussar är viktig, säger 18-åriga Evelina Andersson i Jönköping håller på att ta körkort.

Hur mycket betyder det som vuxensymbol?

– Man kan nog tycka att det är ganska vuxet att ha körkort. Men det är inte viktigt för mig. För mig är det friheten, jag vill ha körkort.

I slutet av 1980-talet hade 75 procent av alla ungdomar mellan 18 och 24 år körkort. Idag är den siffran nere i 60 procent. Allra störst är minskningen bland 18 och 19-åringar.

Det som hände för 15 år sen var att teoriprovet blev svårare samtidigt som en lågkonjunktur i Sverige gjorde att många unga fick ont om pengar.

Körkortet är viktigt
Men även om fler idag väntar med körkortet tycker fortfarande de allra flesta att det är viktigt. Det visar den undersökning som transportforskaren Inger Engström på trafikforskningsorganisationen VTI gjort bland 2 000 ungdomar.

– Många av dem är positiva till att ta körkort. 90 procent av de svarande vi hade i undersökningen anser att de någon gång kommer att ta körkort, säger hon.

Det är framför allt friheten med körkort som lockar. Många svarar också att det är en vuxengrej, att man känner sig mer mogen med kortet. Det finns också ofta ett socialt tryck, om kompisarna tar körkort. Men samtidigt finns det en del som hindrar.

”Föräldrar måste stötta”
– Anser man inte att man har tid och råd är viljan att ta körkort lägre. Om man är tveksam till att klara provet är benägenheten att ta körkort också lägre, säger Inger Engström.

Om man ska få fler att ta körkort tidigare handlar det om att få föräldrar och kompisar att stötta, tror Inger Ekström. Samtidigt får inte provet bli dyrare eftersom det skrämmer bort så många, menar hon.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".