Stränga straff i våldtäktsmål

På fredagen kom domen mot de tre män som stått åtalade för grova sexuella övergrepp på två 15-åriga flickor i Dalarna. De tre männen döms till stränga straff på mellan 2,5 och 4,5 års fängelse för att ha utsatt den 15-åriga drogade flickan för upprepade grova sexuella övergrepp.
Fallet har fått stor uppmärksamhet eftersom det sätter fokus på problemen i lagstiftningen om vad som är våldtäkt eller inte. En av flickorna hade nämligen tagit starka droger och gjorde inget motstånd. Vilket enligt både åklagaren och tingsrätten innebär att övergreppen hon utsattes för var grovt sexuellt utnyttjande och inte våldtäkt: Släkting till Fadime En av männen som dömdes för sexövergrepp döms också för skyddande av brottsling. Mannen är släkting till den mördade Fadime Sahindal och tog mitt under pågående rättegång på sig skulden för mordet som Fadimes far stod åtalad för. I enlighet med lagstiftningen De tre männen döms till stränga straff på mellan 2,5 och 4,5 års fängelse för att ha utsatt den 15-åriga drogade flickan för upprepade grova sexuella övergrepp. Mannen som döms till det längsta straffet döms också för våldtäkt på flickans jämngamla kamrat, som befann sig i samma lägenhet och utnyttjades sexuellt en stund senare. Att det då handlar om våldtäkt beror på att flickan inte var drogad och därför kunde göra motstånd. Kammaråklagare Robert Eriksson är nöjd med domen och säger att den är i enlighet med lagstiftningen. Det kan inte vara våldtäkt när en person själv har försatt sig i vanmakt, det vill säga drogat sig, och gärningsmännen inte har behövt använda något våld. Oenig dom Men tingsrättens dom är inte enig vad gäller övergreppen på den drogade flickan. Männen fälls för övergreppen för att de tre nämndemännen i rätten ville det. Den enda juristen i rätten, domaren, ville helt fria männen eftersom han menar att det inte är klarlagt att flickan var så pass drogad att hon inte kunde säga nej. Männen överklagar till hovrätt Det här har fått männens advokater att redan besluta sig för att överklaga till hovrätten. Och enligt Christian Diesen, professor i processrätt, visar detta än tydligare vilken förvirring som lagtekniskt råder på sexualbrottsområdet. – Det visar att lagen är felkonstruerad. Den är feltänkt, och att den bör inte längre gälla, och det finns en folk- och juristopinion emot den, säger Christian Diesen. – Den måste ändras snabbt, så att det inte händer igen, säger Christian Diesen, professor i processrätt. Lagen är under omarbetning, men tidigast i vår väntas regeringen komma med förslag på hur den ska se ut.
Nina Odermalm Schei, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".