Kidnappade ryska kvinnor återfunna i massgrav

I en liten stad i Ural nära Jekaterinburg har polis hittat en massgrav med kvarlevor av ett 30-tal unga kvinnor. Kvinnor som har försvunnit spårlöst under tre år och först nu har polisen uppdagat vad som hänt dem.

Polisens makabra fynd i skogen utanför staden Levikha nära Jekaterinburg i Uralbergen avslöjade ett massmord. Unga kvinnor har lurats att följa med en man till en lägenhet. Där har de våldtagits och utnyttjats som prostituerade av flera män. De som vägrade dödades direkt.

Hälften är identifierade
Hälften av de kanske så många som 30 kropparna efter unga kvinnor har identifierats. Två av dem var bara 13 och 15 år när de försvann 2005. De flesta offren fördes bort mellan 2002 och 2005.

13-åriga Viktoria och 15-åriga Olga försvann 2005. Föräldrarna fick ett brev där det stod att de åkt till Moskva för att tjäna pengar, det sista livstecknet från flickorna från fattiga kolgruvestaden Nisjnij Tagil i Ural tills de hittades i en massgrav bland kanske så många som 30 andra unga flickor.

Polisutredningen hölls hemlig. Gravarna var inte djupa, en del kvinnor har bara slängts in i skogsdungen. Trots att det pågått sedan 2002 har ingen av dem som bodde i ett sommarstugeområde i närheten märkt något alls och de unga flickornas föräldrar lät sig nöja med det sista brevet.

Många försvinnanden i området
I området rapporterades 1 409 försvinnanden de senaste två åren, av dem saknas fortfarande nära 500 människor. Kvinnorna i massgraven var mellan 13 och 26 år.

Åtta män har gripits, misstänkta för kidnappning och mord. Fyra av dem är släkt och de bodde alla i en lägenhet i staden Nisjnij Tagil, inte långt från skogen där offren hittades.

Enligt polisen skickades den snyggaste av männen ut för att lura med sina offer hem. De kvinnor som vägrade bli prostituerade stryptes eller slogs ihjäl och begravdes i skogen. Massgravarna var inte djupa och det var när djur började gräva fram kvarlevor som de hittades.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".