Skepsis inför säkerhetsplanen för Bagdad

Det har snart gått fyra år sedan USA invaderade Irak och intog Bagdad och den säkerhetsplan för huvudstaden som nu träder i kraft beskrivs av många som den sista chansen. 21 000 nya amerikanska soldater anländer inom kort, de flesta av dem till den våldsdrabbade staden.

Bagdad blöder. Attentaten har inte avtagit sedan lördagens våldsamma människoslakt på en utomhusmarknad, den värsta självmordsattacken sedan invasionen, med över 135 dödade.

Medan sörjande letade efter anhöriga bland spillrorna, hittade polisen 40 kroppar i andra delar av staden. Ett nytt sprängattentat dödade 15 på söndagen och över 20 dödades på måndagsförmiddagen i bilbomber och granatattacker.

90 000 soldater placeras i Bagdad
Amerikanska militäringenjörer bygger nu med betong och taggtråd nya mindre militärhögkvarter i olika delar av staden. Planen är att säkra Bagdad område för område och totalt kommer över 40 000 amerikanska soldater och 50 000 irakiska att placeras ut i huvudstaden.

Men samtidigt som den nya planen träder i kraft, har USA tvingats justera sin helikoptertaktik, detta efter att det visat sig att samtliga fyra helikoptrar som störtat i Irak de senaste två veckorna blev nedskjutna. Bland annat dödades tolv soldater när en Black Hawk-helikopter sköts ner, liksom tvåmanna-besättningen på en Apachehelikopter förra helgen.

Amerikansk militär undersöker nu om de militanta grupperna utvecklat nya, mer sofistikerade vapen. En islamistisk al-Qaida-knuten websajt la under söndagen ut en ny video med bilder på maskerade män som avfyrar vad som ser ut att vara en missil mot en amerikansk helikopter.

”Sista chansen”
Den nya säkerhetsplanen för Bagdad är omgärdad av stark skepsis. Få Bagdadbor uttalar optimism inför framtiden, även om många beskriver detta som sista chansen.

Andra kritiker menar att truppförstärkningen är alltför halvhjärtad. De jämför med Tyskland efter andra världskriget och påpekar att om man skulle ha lika många soldater per invånare i Irak som man hade i Tyskland efter andra världskriget, så skulle det handla om två och en halv miljon soldater, till skillnad från de dryga 150 000 det nu rör sig om.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".