Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Specialutbildade åklagare ska jaga bidragsfuskare

Publicerat måndag 5 februari 2007 kl 12.00
Astrid Eklund.

Specialutbildade åklagare ska ta hand om alla misstänkta fall av bidragsfusk mot Försäkringskassan. Åklagarna ingår i den gemensamma satsningen med polis och åklagarmyndigheten för att få ner fusket. Det säger vice överåklagare Astrid Eklund vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.

– Deras uppgift är att vara spjutspetsarna in till Åklagarkammaren när det gäller den här ärendegruppen. De ska vara duktiga och kunniga på det här området. De ska vara de personer som Försäkringskassan och polisen vet att de kan vända sig till. De ska skaffa sig särskild kompetens helt enkelt, säger Astrid Eklund.    

Har det funnits brister här tidigare?

– Jag tror att den här ärendegruppen vinner på att man koncentrerar förundersökningsledarskapet till färre personer. Det är ju trots allt lite speciellt regerverk kring de olika bidragslagarna som finns.  

Modellen har prövats i Västmanland
Det är efter en modell som prövats i Västmanland som polis och åklagare runt om i landet nu ska bli bättre på att ta hand om anmälningar om bidragsfusk och då framför allt vid vård av sjukt barn.

Försäkringskassan räknar med att runt 200 miljoner kronor betalas ut felaktigt varje år, och med specialutbildade kontaktpersoner inom både polis och åklagare är det meningen att fler ärenden ska kunna dras inför domstol.

Anmälningarna har fördubblats
Sedan Försäkringskassan inledde sin kampanj mot fusket har antalet anmälningar mer eller mindre fördubblats varje år, i fjol handlade det om knappt 2 000 personer som anmäldes för fusk med tillfällig föräldrapenning.

Men problemet tidigare har varit att ärendena riskerat bli liggande och prioriterats bort, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord på Försäkringskassan.

– Bedrägeri är ett komplicerat brott, och därför behöver man vara överens om hur en bra anmälan från oss ska se ut och hur polis och åklagare ska utreda det. Vi behöver gemensamma arbetsmetoder och vi behöver lära känna varandra. Det enskilda brottet kanske kostar 2 000 kronor, men när flera människor gör det handlar det om miljonbelopp, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".