Livbolag bedömer kunders livslängd olika

Försäkrings- och livbolagen räknar på olika sätt när det gäller kundernas förväntade livslängd och under hur lång tid deras pensionsförsäkringar ska betalas ut. Det skiljer flera år i beräkningarna mellan olika bolag.

Ju längre du antas leva efter du fyllt 65 och gått i pension, desto mindre betalas ut per år av din hopsparade pensionsförsäkring. Hur många år försäkringsbolagen egentligen tror att deras kunder kommer att leva efter pensionen skiljer sig mycket mellan bolagen, det visar en undersökning som Konsumenternas försäkringsbyrå gjort.

Räknar olika
I ett exempel som tidningen Sydsvenskan tar upp räknar AMF Pension med att kunden, i det här fallet en kvinna med livslång pensionsutbetalning, ska leva tills hon blir 93 år. Nordea Liv räknar i samma fall med att hon blir 87, en skillnad på sex år.

– Det beror på att de flesta bolag använder en statistik från 1990. Vi har gjort en översyn under förra året, och det är ju glädjande att människor lever längre. Nu pågår en undersökning och en jämförelsestatistik som man gör inom Försäkringsförbundet. Den kommer att vara klar under våren och då tror jag att siffrorna kommer att bli mer lika, säger Ingvar Skeberg , vice vd på AMF Pension.

Det är ju sex års skillnad mellan er och Nordea Liv. Hur kan det vara en sådan stor skillnad?

– Möjligen är det så att Nordea inte har uppdaterat sina siffror, eller så är det så att Nordea inte har så stor tjänstepension som AMF Pension har.

Finansinspektionen har reagerat
Finansinspektionen, som också till del står bakom Konsumenternas försäkringsbyrå har reagerat på skillnaderna i förväntad livslängd och menar att det inte är bra. Prognosera uppges i undersökningen också vara väl tilltagna om man jämför med Statistiska centralbyråns siffror över förväntad livslängd.

Ingvar Skeberg på AMF pension menar att det inte är för att tjäna pengar som man höjt upp nivån på hur länge kunderna förväntas leva.

– Så kan man inte fungera som livbolag, man måste naturligtvis har rätt dödsfallsantaganden. Och de påverkas hela tiden av det samhälle vi lever i, i dag blir människor äldre beroende på en mängd olika faktorer. Nu ligger vi kanske lite före branschen, men de hinner kapp oss i vår, säger han.

Men att ni ligger före branschen innebär för den här kvinnan i exemplet att hon får 1 000 kronor mindre om året i rena pengar?

– Man kan inte se det här från år till år, utan det här är väldigt långa cykler det handlar om.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".