Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brittisk rapport varnar för attack mot Iran

Medan tongångarna i USA hårdnar när det gäller Iran och att det till och med finns tankar på ett eventuellt militärt angrepp mot Iran så kommer varningar för just detta i en brittisk rapport på måndagen.

Inte mindre än 17 olika brittiska organisationer står bakom den rapport med namnet ”Time to talk” som publiceras på måndagen. Bland andra biståndsorganisationen Oxfam, tre olika fackföreningar, flera religiösa organisationer och ett antal tankesmedjor.

”En attack skulle vara kontraproduktiv”
Slutsatsen är att om syftet med en attack mot Iran skulle vara att stoppa landets kärnenergiprogram, så skulle detta vara mycket farligt och kontraproduktivt.

Enligt rapporten skulle ett militärt angrepp påverka hela regionen negativt, ytterligare försvåra situationen i Irak och underminera möjligheterna för fred mellan israeler och palestinier, som det sägs.

”Bränslepriserna skulle stiga”
Det uppges också att eftersom Iran är ett oljerikt land så skulle bränslepriserna stiga och detta skulle skada hela världsekonomin.

Bland de många experter som har ställt sig bakom rapporten finns sir Richard Dalton som var Storbritanniens ambassadör i Iran mellan 2002 och 2006, och han säger att trots det möjliga kärnvapenhotet, så kan ett militärt angrepp leda till en katastrof.

I rapporten uppmanas den brittiske premiärministern Tony Blair att sätta press på USA och förmå president George Bush att inleda samtal med Iran. En diplomatisk lösning måste eftersträvas och den kan enligt rapporten bara nås genom direkta samtal mellan USA och Iran.

En fråga för Blair
Iran är en fråga som Blair länge har haft på sin agenda och han har tidigare sagt att Iran måste bidra till att försöka få fred i Irak. Om Iran fortsätter att understödja terrorism, som han uttrycker det, så går landet mot en isolering.

Anklagelserna tidigare har handlat om att Iran tros kunna påverka Iraks shiamuslimska väpnade grupper. Amerikanska militära bedömare skruvar nu upp tonläget ytterligare i och med att de anser att Iran förser shiamuslimerna med vapen och i praktiken för ett markkrig mot USA i Irak.

Maria Eksedler, London
maria.ekselder@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".