Fortsatt efterfrågan på inhyrd personal

Efterfrågan på inhyrd personal från bemanningsföretagen fortsätter att vara stark. Det fjärde kvartalet förra året ökade bemanningsföretagen sin omsättning med 28 procent.

– Utvecklingen fortsätter ju starkt uppåt för nionde kvartalet i rad, säger Eva Östling Ollén, som är förbundsdirektör vid branschorganisationen Bemanningsföretagen.

Vad är framför allt förklaringen till att det är sådant tryck på bemanningsföretagen nu?

– Det beror på många olika saker men jag tror att behovet av flexibilitet och rörlighet i företagen är mycket starkt. Det beror naturligtvis på den globala konkurrensen, att man måste vara anpassad till omvärlden och att det går mycket snabbare och är mycket rörligare på arbetsmarknaden idag.

Förra året sysselsatte bemanningsföretagen uppskattningsvis 35 000 personer och utvecklingen visar att efterfrågan ökat stadigt de senaste fyra åren, framför allt handlar det om personal som hyrs ut till företag.

De områden där efterfrågan på inhyrd personal är som störst är de traditionella områdena, som lager, administration och industrijobb där efterfrågan på civilingenjörer till exempel är stor. Men också bemanningsföretagen börja nu märka av problem att få tag på välutbildade inom vissa områden.

– Det är företrädesvis på it-området som vi har haft svårigheter att få fram rätt kompetens. Det är fortfarande ett område som ökar hos oss, så än så länge lyckas vi, säger Eva Östling Ollén, som är förbundsdirektör vid branschorganisationen Bemanningsföretagen.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".