Jätteförlust för France Telecom

Den franska teleoperatören, France Telecom, gjorde en förlust på 110 miljarder kronor under första halvåret i år. Skulderna för dyra bolagsköp och licenser för tredje generationens mobiltelefoni tvingar nu telekomjätten att genomföra en gigantisk nyemission, tror analytiker.
“Företaget har ingen ledning, man vet inte vad det kommer att bli för räddningsplan så marknaden är mycket orolig för att regeringen inte har någon lösning på France Telecoms problem”, säger Philip Reclus, chef för ekonomiredaktionen vid tidningen Le Figaro. Problemen för företaget började för några år sen när det gamla statliga televerket drogs med i telekomyran och skulle förvandlas till en internationell operatör, en rad andra företag köptes upp till allt för höga priser. Sammanlagt beräknas France Telekom har skulder på 650 miljarder kronor, förlusten under första halvåret blev 110 miljarder kronor trots att omsättningen steg med 10 procent. Det här fick France Telecoms VD Michel Bon att sent igår kväll avgå. Franska media spekulerar också i att France Telecom behöver en nyemission på motsvarande gigantiska 140 miljarder kronor, nästan fem gånger så mycket som Ericsson tog in.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".