Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredning ska förändra gymnasieskolan

Idag, måndag, sjösatte regeringen en utredning som ska förändra gymnasieskolan. Meningen är att den nya skolan ska vara i drift när höstterminen 2009 startar.

Skolminister Jan Björklunds uppdrag är en ny, tredelad gymnasieutbildning, där de som går de yrkesinriktade utbildningarna inte ska plugga lika mycket teoretiska ämnen.

– Jag tror att det är viktigt att ha teoretiska ämnen med sig, men alla i Sverige behöver inte ha högskolebehörighet. Ställer vi kravet att alla ska ha högskolebehörighet, måste man finna sig i att rätt många ungdomar vill inte och kan inte bli akademiker. Då kommer vi att få en mycket hög utslagning från gymnasiet och många ungdomar som går ut gymnasiet med stukat självförtroende, helt i onödan, säger skolminister Jan Björklund.

Högskolebehörighet ska man få genom att gå ett av de gymnasieprogram som ger högskolebehörighet. Den yrkesinriktade utbildningen ska man kunna få dels genom att gå en utbildning som ger yrkesexamen eller en lärlingsutbildning.

Det ska också bli möjligt att komplettera för den som senare vill in på högskolan.

Utredaren, Anita Ferm, ska komma med förslag bland annat om vilka program och inriktningar som ska finnas och hur behörighetskraven ska se ut.

Hur ska det då gå att få fram alla lärlingsplatser som kan behövas i den nya gymnasieutbildningen?

– Det är en av de frågor som gymnasieutredningen ska titta på. I våra grannländer har man omfattande lärlingssystem och där har man ett gott samarbete mellan skolan och arbetslivet. Jag tycker att vi bör titta och lära av hur andra länder har gjort, eftersom vi behöver återinföra lärlingsutbildningar i Sverige, säger skolminister Jan Björklund.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".