Regeringen skjuter upp tandvårdsreform

Uppdaterad 16:55
Tandvårdsreformen som regeringen lovade i höstas skjuts upp. Den skulle genomföras till sommaren men får vänta till 1 juli nästa år.

Vallöftet innehöll bland annat ett högkostnadsskydd som skulle göra kostsamma tandläkarbesök billigare.

– Det betyder att man nu har möjlighet att göra något som blir bra. Hade man hastat igenom det här till att gälla från 1 juli 2007, så hade varken myndigheter eller tandläkare kunnat fixa så att det hade blivit en bra reform, säger Bengt Franzon, ordförande i Privattandläkarna.

System med högkostnadsskydd införs
Inför valet förra året lovade samtliga partier att tandvården skulle göras billigare. Bakgrunden var undersökningar som visade att många avstod från tandläkarbesök eftersom de inte hade råd. Både socialdemokraterna och de borgerliga föreslog ett system med högkostnadsskydd som det man har vid till exempel inköp av mediciner.

Den borgerliga alliansens löfte gick ut på att tandläkarkostnader på över 3 000 kronor skulle subventioneras av staten med 50 procent. Vid kostnader över 15 000 skulle staten stå för 85 procent.

Alliansen skulle också införa en tandvårdscheck som skulle användas som betalning vid återkommande besök hos tandläkare.

Reformen skjuts upp ett år
I sitt valmanifest lovade alliansen att reformen skulle börja gälla från den 1 juli i år, men nu skjuter man alltså upp reformen till nästa år.

Enligt socialminister Göran Hägglund beror det inte på att det saknas pengar, utan att det handlar om att förändringen är såpass stor att man behöver mera tid för att förbereda den.

– Jag tycker att det är ett upprörande valsvek. Man lovade i valrörelsen att genomföra en reform från den 1 juli 2007, sedan sköt man upp det till den 1 januari 2008 och nu skjuts det ännu längre på framtiden, säger förra sjukvårdsministern Ylva Johansson, vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Köper inte argument om förberedelser
Socialdemokraterna är inte sena att kritisera regeringen för svek. Ylva Johansson köper inte argumentet att förberedelserna kräver mera tid.

– Man la förslagen om a-kassan och förslagen för inte färdigberedda. Ändå tvingade man fram och genomförde de försämringarna i oerhört snabb takt. Nu när det gäller reformer som ska förbättra för människor som har en svag ekonomi, då skyller man på att det tar lång tid att bereda frågan, säger Ylva Johansson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".