Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ändrade arbetstider frigör polisresurser

Publicerat lördag 14 september 2002 kl 12.00
Genom att ändra arbetstidsavtalet har polisen lyckats skapa motsvarande över 50 nya tjänster. Det framgår av en ny rapport från Rikspolisstyrelsen till regeringen.
Bakgrunden är kraven på bättre effektivitet inom polisen, och förhandlingsdirektören Robert Lycke är själv förvånad över resultatet. – Ja, jag är förvånad att det blev så mycket, men det är ju ett tufft arbete man haft ute i myndigheterna man haft för att få igenom de här avtalsreglerna. Men om man på det här sättet alltså får ihop över 50 polistjänster, vad säger det om hur effektiviteten varit tidigare? – Ja, det är en fråga man kan ställa sig. Polisen har gång på gång kritiserats, bland annat av riksrevisionsverket för brister i hur man använder sina resurser. Att till exempel de flesta poliser har arbetat när brottsligheten är som lägst. Rapporten till regeringen är ett svar på vad man nu gjort åt problemen, och en av de tydligaste åtgärderna är att de tidigare reglerna för nedsatt arbetstid på grund av nattjobb förändrats. Förr räckte det att jobba över vissa bestämda tidsgränser för att få maximal kompensation. Nu räknas bara den OB-tid man verkligen arbetar och följden har blivit att många poliser fått längre arbetstid, enligt Rikspolisstyrelsens egna beräkningar motsvarar det totalt mer än 50 nya tjänster. – Det är ju egentligen en liten kulturförändring som inträffat på arbetstidsområdet, säger Robert Lycke. Den har pågått under väldigt många år, och nu har vi kanske nått ett litet delmål. På allt fler håll inför man också kortare planeringsperioder för schemaläggningen så att man lättare kan schemalägga för till exempel en fotbollsmatch eller en större demonstration utan att behöva ta till dyr övertidskommendering. Fler poliser ska på så sätt fås att jobba när behoven är som störst, men rapporten konstaterar samtidigt att mycket återstår av effektiviseringen. Det stora problemet är enligt Robert Lycke den ålderstigna poliskåren som gör att många poliser helt enkelt inte går att schemalägga sena kvällar eller nätter när de skulle behövas. Men han skyller också på ett motstånd mot förändringarna på flera håll. – I myndigheterna där man haft de här förhandlingarna har det inte varit självskrivet att man ville gå över till det här systemet, och det finns säkert på vissa håll fortfarande kritik från poliser som upplever att de blivit orättvist behandlade eller att de fått längre arbetstid med det här systemet.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".