Femton bostadsföretag anmäls till DO

Femton svenska bostadsföretag anmäls till diskrimineringsombudsmannen, DO, för att de har vägrat ge lägenheter åt bostadssökande med utländska namn. I Hyresgästföreningens undersökning visar det sig att fler än tio procent av bostadssökande med ickesvenska namn diskrimineras.

I undersökningen som Hyresgästföreningen har gjort tillsammans med Uppsala Universitet har man ringt upp över 100 bostadsföretag och ömsom presenterat sig med ett svenskt namn och ömsom med ett utländskt.

Olika svar vid olika namn
När en bostadssökande med det främmande namnet Zrian ringde Ekmans Fastigheter i Alvesta och undrade om det fanns någon ledig lägenhet blev svaret det här.

”Nej, jag har tyvärr inga ledig lägenheter alls”.

Det fanns alltså ingen lägenhet. När däremot undersökningsledaren med det svenska namnet André ringer efter ett tag blir svaret ett annat.

”Vi har en tvåa som står för tillfället, och en lite mindre tvåa som är på cirka 50 kvadratmeter, centralt belägen”. 

Nu finns det alltså helt plötsligt en lägenhet klar för inflyttning i stort sett direkt.

Fick in en ny lägenhet
Lars Ekman på Ekmans Fastigheter förklarar detta förhållande så här.

– Därför att det under tiden ringde en som sade att han skulle släppa sin lägenhet, säger han.

Mellan samtalen dök det alltså plötsligt upp en tom lägenhet.

Diskrimineringsombudsmannen som nu har fått ta emot 15 anmälningar om diskriminering på bostadsmarknaden säger att det är tydligt att situationen bostadsmarkanden innebär att personer med utländsk bakgrund inte ges möjlighet att få en bostad på lika villkor som personer med svensk bakgrund.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".