Chodorkovskij riskerar förlängt straff

Rysslands rikaste fånge, mannen som grundade oljebolaget Yukos, åtalas nu också för penningtvätt av 25 miljarder dollar i illegala oljevinster. Ett åtal som kan ge tio års fängelse, och därmed sannolikt grusar Michail Chodorkovskijs hopp om att friges redan i år eller före presidentvalet i mars 2008.

Att Rysslands förmodligen rikaste fånge, den före detta oljemagnaten Michail Chodorkovskij, nu också åtalas för penningtvätt är en toppnyhet i alla ryska tv-kanaler.

Ett åtal som omintetgör den forne Yukos-grundarens chanser till att benådas och friges redan i år. ’

Chodorkovskij och hans kompanjon Platon Lebedev dömdes till åtta års fängelse, och har rätt efter halva tiden att begära nåd i oktober.

”Absurt, galet och politiskt”
Teoretiskt skulle de ha kunnat friges redan i år. Men om nya åtalet leder till dom friges ingen av dem före presidentvalet i mars nästa år.

Chodorkovskijs försvarsadvokater som fanns i rättssalen i Tjita i Sibirien nära kinesiska gränsen kallar åtalet absurt, galet och politiskt. Kommentarer som inte ryska tv:n släppte fram.

Nedmonteringen av det största ryska privatägda oljebolaget Yukos, och fängslandet av grundarna och Rysslands rikaste man, sågs som en hämnd för Chodorkovskijs politiska ambitioner och kritik av Kreml och presidenten.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".