Mona Sahlin besökte Skåne.

Skånes socialdemokrater stöder Sahlin

Socialdemokraterna i Skåne står nu bakom Mona Sahlin som ny ordförande för socialdemokraterna. Partidistriktet i Skåne, som är det största, hade andra favoriter före Sahlin och meningarna om henne är delade.

Den mest synlige kritikern Claes Bloch, i den skånska partiledningen och ordförande för LO-distriktet, hade efter mötet på måndagen ändrat sig.

– Jag måste säga att Mona har den rätta glimten. Dessutom förstår hon vad jag säger, det är skönt, det är inte alla där uppe som gör det, säger han.

Claes Blochs tvivel hade blåst bort, sedan han talat med Mona Sahlin. Han hade fått veta något nytt idag, tyckte han.

– Det är ju framförallt att hon står för en arbetsrätt som stärker den anställde, hon vill inte försämra arbetsrätten. Det är ju oerhört viktigt.

– Sedan när det gäller hushållsnära tjänster, då snackar hon om tjänsteföretag i allmänhet, och menar att hon aldrig tänkt sig att skattesubventionera det.

”Sysselsättning är ju bara bra”
– Hon vill att det ska utvecklas för att skapa mycket sysselsättning, men genom att förenkla från myndigheternas sida. Och det har vi ingenting emot, sysselsättning är ju bara bra, säger Claes Bloch.

Claes Bloch stödjer nu Sahlin, även om hans entusiasm var större för en annan kandidat, och han försökte sig på en liten försoningskram framför pressfotografernas kameror, för att visa att gammalt var glömt.

Mona Sahlin själv förklarade än en gång att hon inte vill försämra arbetsrätten, och talade om ändrade villkor för tjänsteföretag som ett sätt att få fram fler jobb. Hon känner stöd i Skåne, sa hon.

– Det är viktigt att säga att det har varit en reservation. I beskrivningen har det låtit som att halva Skåne stod upp som en man och rasade, så har det ju inte varit. Jag har känt ett stort stöd i Skåne. Men jag hoppas att jag med Claes Bloch och andra har rett ut en del missförstånd i alla fall, säger Mona Sahlin.

Distriktsordföranden gillar läget
Partiets ledning i Skåne, där även distriktsordförande Helen Fritzon hade en annan kandidat än Sahlin som nummer ett, gillar nu läget.

– Nu stundar partikongressen, den 17 och 18 mars, och dit åker 34 ombud från Skåne. Vi har då uttryckt vår glädje över att vi vid denna kongress ska få rösta fram Mona Sahlin som Socialdemokratiska partiets kommande partiledare, säger Helene Fritzon, ordförande i socialdemokraternas partidistrikt i Skåne.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".