Antikrigsdemonstranter utanför domstolslokalen.

Officer vägrar åka till Irak - inför rätta

I USA inleddes i måndags den första rättegången mot en amerikansk officer som vägrat att åka till kriget i Irak. Om han döms riskerar han fyra års fängelse.

– Om jag tvingas att åka till Irak så har jag inget annat alternativ än att vägra, sa den 28-årige löjtnanten Ehren Watada som menar att hela kriget i Irak är illegalt och strider mot den amerikanska soldateden.

Utanför domstolslokalen på en militärbas i närheten av Seattle i nordvästra USA hade antikrigsdemonstranter samlats med skådespelaren Sean Penn som det mest kända ansiktet.

Uppmärksammad rättegång
Watada har blivit något av en hjälte för fredsrörelsen och rättegången inför en militärdomstol har därför fått stor uppmärksamhet redan på förhand.

Det var i somras som Watada vägrade att följa med sitt förband till Irak. Han är ingen pacifist utan erbjöd sig istället att åka till Afghanistan. Men militären gick inte med på det och istället åtalades han.

Han anklagas för att medvetet ha vägrat att inställa sig och dessutom för att ha uppträtt på ett sätt som inte är förenligt med hans ställning som officer. Med det menas att han det senaste halvåret offentligt agiterat mot kriget. Watada menar att han bara utnyttjat sin lagenliga yttrandefrihet.

Kan få fängelse och avskedas
Watada hade hoppats att han i domstolen skulle ha kunnat argumentera varför kriget är illegalt men militärdomaren stoppade alla sådana försök.

Det är en samling andra officerare som ska avgöra om Watada gjort sig skyldig till brott. Om han döms kan han maximalt få fyra års fängelse, bli avskedad ur armén och dessutom få betala skadestånd.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".