"Den här gången ska reglerna följas"

Efter den sicilianske polismannens död vid upploppen i Catania i fredags har italienska regeringen beslutat att ta i med hårdhandskarna mot huliganerna. Många av de nya skärpta reglerna känns igen och tas därför emot med en viss skepsis av italienska fotbollsfans.

Direkt efter begravningen av den dödade polismannen i Sicilien bestämde italienska regeringen tillsammans med sportens representanter att äntligen sätta allvar bakom alla regler som redan finns.

Ännu vet vi inte om det blir spel på söndag. Men om ett sådant beslut tas senast på torsdag blir det spel inför tomma läktare på alla utom fyra arenor i Italien.

”Ingen efterlever lagarna”
– Så är det i Italien, säger posttjänstemannen Palmiro Toscani. Här finns alla lagar som vi behöver men ingen ser till att de efterlevs.

Men just på den punkten var sportministern Giovanna Melandri bestämd på söndagskvällen. Den här gången skall reglerna följas. Ingen biljett får säljas utan att köparen är identifierad med ID-kort. Klubbarnas kontakter med supporterklubbarna måste brytas och klubbarna får ett mycket större ansvar för att arenorna följer reglerna.

Klubbarna och riksidrottsförbundet får nu i uppdrag av regeringen att lägga upp en stor kampanj som skall ha till syfte att förvandla bilden av motståndarna från fiender till just sportsliga motståndare.

Medierna utpekas
För i grunden på hela den här problematiken finns ett kulturellt problem, säger man. Det har gått alldeles för mycket hat och stridspropaganda i mediernas bevakning av italienarnas älsklingssport.

Under tiden får de som fått domen att vara utestängda från fotbollsarenorna göra nyttigt socialt arbete. Att tvätta toaletter till exempel, påpekade minister Melandri.

Åke Malm, Rom
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".