Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kina mer medvetet om klimatförändringar

Kina kan vara på väg att skapa en nationell handlingsplan mot klimatförändringarna. Landet har tidigare ansett sig vara för fattigt för att kunna bekymra sig så mycket om miljön. Men en omsvängning verkar vara på gång.

I Peking är det redan vårljummet. Det sägs att den här vintern har varit den varmaste på 30 år. Idag är himlen nästan smogfri och solskenet är vackert, men det har inte regnat på jag vet inte när. Dammet ligger i ett tjockt grått lager på precis allt.

I norra Kina kommer den stigande temperaturen att märkas. Enligt klimatforskarnas beräkningar kommer det att bli ännu torrare och hettan på sommaren ännu mera infernalisk.

Nästa år beräknas Kina gå om Tyskland som världens största ekonomi efter USA. Redan 2009 kan det vara Kina och inte USA som släpper ut mest växthusgaser i atmosfären.

Även Kina ska ta sitt ansvar
En av Kinas vice miljöministrar sa i en intervju i tidningen China Business News i måndags att det är det är de rika länderna som bär det törsta ansvaret för att kontrollera utsläppen av växthusgaser, men att Kina också ska ta sitt ansvar.

Kina är inne i en intensiv period av tillväxt och hela samhället är inställt på en fortsatt snabb ekonomisk utveckling. Kineserna förväntar sig högre och högre levnadsstandard, och att offra tillväxten för att skydda miljön verkar ingen inom det styrande kommunistpartiet ens ha vågat tänka på.

Landet kommer att drabbas
Men nu talas det allt oftare om hur just Kina kommer att drabbas av växthuseffekten. Vattenbristen i norr riskerar att bli katastrofal och delar av den rika kusten i södra Kina kommer att översvämmas om havet stiger.

Enligt en ny rapport av kinesiska klimatforskare kommer Kina att förlora hela 37 procent av sin produktion av ris, vete och majs under den senare delen av det här århundradet. Det finns tecken som tyder på att larmrapporterna kan ha börjat påverka även de högsta ledarna i landet.

Den senaste tiden har president Hu Jintao talat mer om miljöfrågor. Enligt en av regeringens rådgivare i klimatfrågor kan Kinas första nationella handlingsplan mot klimatförändringar bli färdig i år.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".