Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

Ljus framtid för svensk möbelexport

På onsdag inleds möbelmässan i Älvsjö i Stockholm, och det går bra för svensk möbelindustri. Det senaste året har möbelexporten ökat med drygt tolv procent. Samtidigt säljs mycket möbler i butiker här hemma, det säger Börje Pihlqvist som är projektledare på Trä- och möbelindustriförbundet.

– Alla är förvånade över att både handeln med möbler i Sverige ökar stadigt, tillverkningen ökar och exporten ökar. Vi har både stor- och småskalig industri och båda segmenten tycks klara sig bra, säger Börje Pihlqvist.

Den svenska möbelindustrin är en relativt liten bransch, men ändå är exporten på 14 och en halv miljarder större än exporten av såväl järnmalm som pappersmassa.

Kontorsmöbler står för stor del av ökningen
Produktionen i den svenska möbelindustrin var i fjol närmare 23 miljarder kronor, en ökning med åtta procent jämfört med året innan.

Det vi exporterar mest är möbeldelar, till exempel spånskivor till förvaringsmöbler, men den allra största exportökningen står kontorsmöblerna för. Allra mest kontorsmöbler går på export till Norge.

Börje Pihlqvist ser positivt på framtiden.

– Kontorsmöblernas starka frammarsch, och att merparten av dessa möbler tillverkas i Sverige, gör ju att produktionssiffrorna kommer sticka iväg en bit till, säger han.

Det talas ofta om framgången för svensk design, och enligt Börje Pihlqvist så ökar designens betydelse för exporten.

– Min uppfattning är ju att designmöbelföretagen också har ökat sin export, framförallt i Europa. Vi har ju en hel del vassa varumärken på den sidan, i alla fall mot den offentliga miljön, säger han.

Export större än import
De flesta soffor och andra stoppade möbler som säljs i svenska butiker är importerade från Polen och Danmark. Men positivt för den svenska industrin är att exporten är större än importen.

Om man ska söka efter orosmoln, så gäller det här som för så många andra industrinäringar bristen på industriutbildad personal.

– Det är väl som jag ser det största hotet mot att behålla industrin i Sverige, det är att vi inte får tag i folk, säger Börje Pihlqvist, projektledare på Trä- och möbelindustriförbundet.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".