Många höns avlivade.

Stort salmonellautbrott bland höns

100 000 fåglar har avlivats på flera gårdar i Skåne. Det här efter ett av de största utbrotten av salmonella på många år. Sjukdomen har spridits vidare till tre gårdar utanför Skåne, och anledningen till den stora spridningen är att smittan kommer från ett kläckeri, berättar länsveterinär Lennart Sjöland.

– Det har varit allvarligt på så sätt att det är avelsgenrationerna i slaktkycklingskedjan som har varit inblandande, säger Lennart Sjöland.

Så det är kostsamt att ersätta?

– Ja, det är det.

Alla djur på avelsgården har avlivats och gården har sanerats. Man vet i dag att smittan kommit till kläckeriet via en annan gård, men där slutar spåren.

Läget under kontroll
Enligt länsveterinär Lennart Sjöland är läget nu under kontroll och de smittade kycklingar sålts till gårdar utanför Skåne har också avlivats och det finns inte heller någon risk konsumenterna.

– Riskerna för konsumenterna är i princip noll, eftersom det här är en och två generationer innan de kycklingar som vi äter, säger Lennart Sjöland.

Utbrotten av salmonella i slaktkycklingbranschen har minskat stadigt sedan 1970 genom bättre hygien, värmebehandlat foder och bättre stallar.

– Varje år hittas det salmonella inom värphöns och slaktkycklingar, men det är väldigt lite jämfört med hur det var för 35 år sedan, säger Lennart Sjöland.

Förekommer naturligt bland vilda djur
Salmonella förekommer naturligt bland vilda djur som fåglar och möss och det har till exempel rapporterats om massdöd bland småfåglar som domherre, grönsiska och gråsiska i Mellansverige, just på grund av salmonella. 

– Det är ingen smitta man kan räkna med att utrota, det handlar om att vi måste stoppa smittan från att komma in till våra husdjur, säger Lennart Sjöland.

I princip kan det räcka med att en skogsmus kommer in i en kycklingbesättning med smitta?

– Ja, det kan det göra.

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".