Livstidsdömd får stanna i fängelse

Uppdaterad 12:25
Örebro tingsrätt har avgjort det första fallet där en livstidsdömd fånge begärt att få sitt straff tidsbestämt. Tingsrätten avslog mannens begäran.

Tidigare har bara regeringen kunnat tidsbestämma ett livstidsstraff, men från och med november förra året kan också Örebro tingsrätt göra det.

Tingsrättens första dom i en sådan fråga gäller en 55-åring som är dömd till livstid för ett brutalt mord i en sommarstuga i Huddinge söder om Stockholm. Tillsammans med två andra män dödade 55-åringen en norrman med tre skott mot huvudet.

Efter mordet styckade 55-åringen kroppen, göt in delarna i tunnor med cement och grävde ner dem i trädgården.

Mannen har skött sig utan anmärkningar under sin tid i fängelse, och Kriminalvårdens bedömning är att risken att han återfaller i allvarlig brottslighet är liten.

Beviljades inte
55-åringen hade ansökt om att få sitt straff bestämt till 21 år. Om tingsrätten hade beviljat det hade han enligt reglerna om frigivning efter två tredjedelar av straffet kunnat bli fri i januari 2008.

– Tingsrättens bedömning är att han inte har avtjänat tillräckligt lång tid för att kunna komma i åtnjutande av en tidsbestämning, säger rättens ordförande, rådman Per Grevesmühl.

Den som har avtjänat tio år av sitt livstidsstraff kan ansöka om att få sitt straff tidsbestämt. Straffet kan då omvandlas till ett tidsbestämt straff, som dock inte får vara kortare än 18 år.

Han har nu suttit i 13 år. Hur länge behöver han sitta innan han kan få det?

– Den frågan besvaras inte i beslutet, och inte av mig heller.

Kan det här ha någon principiell betydelse för kommande tidsbestämning av livstidsstraff?

– Nej, det kommer inte att ha någon principiell betydelse, men däremot, om det finns något fall som är något sånär likvärdigt detta är ju strävan att det ska bli en enhetlig bedömning. Det är väl den enda konsekvensen, säger Per Grevesmühl.

Carina Galanou, SR Örebro
carina.galanou@sr.se

Helena Sahlén
helena.sahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".