Turkiet vill se USA ta krafttag mot PKK

Turkiets utrikesminister Abdullah Gul besöker på tisdagen Washington för samtal med Condoleezza Rice. Högt på agendan står situationen i norra Irak, där den kurdiska separatistgerillan PKK har sina baser.

Turkiets regering är frustrerad över att USA inte ingriper mot den terrorstämplade organisationen och allt fler bedömare talar om risken för en turkisk invasion av norra Irak.

Den irakiska regeringen och de styrande kurderna i norra Irak måste ta kontrollen över sin gräns om de vill undvika en turkisk invasion. Det säger militäranlytikern Laleh Saribrahimoglu i Turkiets huvudstad Ankara.

Turkiet vill se krafttag mot PKK-gerillan som utför attacker mot både militära och civila mål inne i Turkiet, från sina baser i de oländliga bergstrakterna i nordligaste Irak. Bara förra året dog 100 turkiska soldater i strider med PKK.

Högsta prioritet
Premiärminister Recep Tayip Erdogan sade nyligen att Irakfrågan nu har högre prioritet än frågan om ett turkiskt EU-medlemsskap.

Och det är inte bara utrikesminister Abdullah Gul som i veckan besöker Washington för att sätta press på USA att agera mot terrorstämplade PKK i norra Irak, ett lämmeltåg av turkiska politker är på väg för att visa allvaret i Turkiets krav.

Det är valår i Turkiet och den aggressiva tonen kan delvis vara ett försök att locka väljare, men bedömare menar att det också finns ett allvar bakom. Militäranalytiker som Laleh Saribrahimoglu vill inte utesluta en turkisk invasion av norra Irak på egen hand, om USA inte lyssnar på Turkiet.

Enorma konsekvenser
Men enligt tidningsuppgifter har parlamentet utrett vad som skulle krävas för en fullskalig invasion och funnit det övermäktigt. Det skulle behövas 200 000 soldater och kosta två miljarder dollar och konsekvenserna för landets ekonomi och relationerna med omvärlden skulle bli enorma.

Bedömare här finner det troligare att Turkiet, i samförstånd med USA, tränger in i mindre skala i norra Irak. Ett samordnat ingripande är lättare, säger Laleh Saribrahimoglu.

Om det sker i samförstånd kan USA pressa de styrande kurderna i norra Irak att inte opponera sig, säger militäranalytikern Laleh Saribrahimoglu.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".